425 Jaar Hortus botanicus Leiden

Poster_UB_hortus-2015

Achter de groene weelde van de Hortus botanicus Leiden gaat een groene schatkamer schuil van rijk geïllustreerde boeken, historische plattegronden en herbariummateriaal die grotendeels bewaard wordt in de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Vanwege het 425-jarig bestaan van de Hortus botanicus Leiden organiseren de Hortus en de Universitaire Bibliotheken Leiden een tentoonstelling over de Hortus toen en nu. Deze tentoonstelling is van vrijdag 12 juni t/m zaterdag 20 september 2015 te zien in de Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27 te Leiden in de tentoonstellingsruimte rechts voorbij de ingang.

De Leidse Hortus botanicus is de oudste botanische tuin in Nederland.  De geschiedenis van de Hortus wordt gepresenteerd  aan de hand van schitterend geïllustreerde boeken, manuscripten, historische plattegronden, herbariummateriaal en portretten van planten en mensen, zoals het Rauwolff Herbarium uit de zestiende eeuw, de eerste plattegrond met plantenlijst van de Hortus en een aantal boeken door Carolus Clusius. Naast de vertoning van de Hortusjubileumfilm en digitaal beeldmateriaal, zijn de zeven vitrines in de compacte tentoonstellingsruimte gevuld met materiaal uit de collecties van de UB en enkele andere instituten en musea, zoals het Naturalis Biodiversity Center.

Tentoonstelling De groene schatkamer – 425 jaar Hortus botanicus Leiden in de Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27 Leiden
12 juni-20 september 2015

De Hortus botanicus Leiden

hortus-prent

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Het oudste deel van de Hortus (1594) is de huidige Voortuin. Die is opnieuw ingericht met beplanting en een nieuwe kasconstructie: de Wintertuin. De Clusiustuin geeft een indruk van de Hortus rond 1600. In die tijd ontstonden banden tussen Nederland en Azië. De uitwisseling van planten en plantenkennis tussen deze twee culturen heeft zijn beslag gekregen in de Japanse tuin. De parel van de Hortus, Victoria amazonica, is te bewonderen in de Victoriakas.

Het 425-jarig bestaan van de hortus wordt gevierd met een uitgebreid activiteitenprogramma, zie daarvoor de website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *