Groninger kunstenaar/drukker H.N. Werkman geëerd met boekwerken en tentoonstellingen

werkman1.jpg

De internationaal gerenommeerde kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman (1882 – 1945) is vooral bekend als de drukker van De Ploeg, de avant-gardekunstenaarsvereniging in Groningen. Tot zijn bekendste werken horen de Chassidische Legenden en de druksels voor de ‘De Blauwe Schuit’. Zijn prachtige kleurrijke drukwerk behoort tot het beste van het Nederlands cultureel erfgoed. De experimenten met druktechnieken en de ontwikkeling van een geheel eigen beeldtaal maken Werkman tot een opmerkelijke vernieuwer binnen de twintigste-eeuwse kunst.

Werkmanproject
Het werk van het in 2002 gestarte Werkmanproject, een initiatief van de Stichting H.N. Werkman, m.m.v. Rijksuniversiteit Groningen, Stedelijk Museum Amsterdam en Groninger Museum is voltooid. Onder leiding van dr. Dieuwertje Dekkers is het complete oeuvre en de briefwisselingen van deze kunstenaar geïnventariseerd, verzameld en geanalyseerd, om het werk beter toegankelijk te maken voor het publiek en onderzoekers.

——————–

H.N. Werkman – Het complete oeuvre (zie afb. boven)
Dieuwertje Dekkers, Anneke de Vries en Jikke van der Spek

Voor het eerst wordt in deze publicatie een compleet overzicht gegeven van het omvangrijke oeuvre van Werkman.
De publicatie is de kroon op het werk van het Werkmanproject.

Vormgeving: Joost Grootens / Gebonden / Geïllustreerd (kleur en zw/w) / 536 pagina’s / Formaat: 24 x 28 cm
Nederlandse editie / ISBN 978-90-5662-004-2 / Actieprijs t/m 12 sept. 2008: € 59,00, daarna € 69,00.werkman2.jpg

Van deze monumentale publicatie wordt ook een gelimiteerde editie vervaardigd in een cassette, in een beperkte, met de hand genummerde oplage. Elk exemplaar is voorzien van een facsimile-uitgave van negen druksels. Prijs € 125,00.

——————-

Brieven rond De Blauwe Schuit (1940-1945)
Bezorgd, geannoteerd en ingeleid door Mieke van der Wal, Frans Blom en Willem van Koppen
werkman3.jpg

Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) heeft een grote naam als schrijver van opmerkelijke brieven. Deze monumentale uitgave bevat vijf integrale briefwisselingen rond De Blauwe Schuit, Werkmans clandestiene uitgeverij in oorlogstijd.

In deze uitvoerig geannoteerde editie is de gehele achterhaalde correspondentie van Werkman en zijn correspondenten – onder wie Willem Sandberg – bijeengebracht. De brieven vertellen veel over de manier waarop de kunstenaar Werkman te werk ging.

Gebonden, twee delen in cassette / geïllustreerd, in kleur / 17 x 24 cm / 1150 blz. / ISBN: 9789085064794 / €95,-.

  • Uitgeverij SUN.

———————-

Tentoonstellingen

Hierin worden Werkmans voorstudies van zijn druksels voor De Blauwe Schuit getoond. Dit zijn afdrukken die hij in de Tweede Wereldoorlog heeft gemaakt als verzetsdaad tegen de Duitse bezetter. De bekendste hiervan zijn de Chassidische legenden. De werken in de expositie zijn door Werkman met de hand bewerkt en heeft hij vaak van aantekeningen voorzien.

  • 11 juli t/m 12 oktober 2008: tentoonstelling Stedelijk Museum Amsterdam (in prentenkabinet van het Van Gogh Museum) – ‘Druksels’ van Werkman.

Met een grote liefde voor het drukkersvak ontwikkelde de kunstenaar in de jaren ’20 van de vorige eeuw in deze ‘druksels’ een techniek die tegelijkertijd nieuw, simpel en geraffineerd was.
Werkman drukte onderdelen van een prent één voor één om zo het totale beeld op het papier samen te stellen. Daarnaast is er grafiek te zien uit de jaren ’30 en uit de periode van de Tweede Wereldoorlog, bladen waarmee Werkman het meest bekend werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *