Hobby-uitgever AFDH uit Enschede scoort…

Meestal werken de kleine uitgevers in de luwte en zijn hun uitgaven slechts in kleine kring bekend. Een recente uitgave van uitgever AFDH lijkt uit te groeien tot een ‘event van de eerste orde’. Dit artikel stond vanmorgen in de Twentse krant ‘Tubantia’.coversnijders.jpg

ENSCHEDE – Hobby-uitgevers Paul Abels en Martien Freins hebben een goudader aangeboord. De Enschedese liefhebbers van bibliofiele juweeltjes hebben een kleine hype ontketend met hun gisteren verschenen uitgave. De Hilversumse omroepen staan als het ware in de rij, met vanochtend een optreden in het radioprogramma Cappucino van Sjors Fröhlich. Grootuitgever De Bezige Bij heeft belangstelling en vandaag is ook een extra presentatie van het boek in het Atheneum Nieuwscentrum in Amsterdam. Het is een bundel met zkv’s (zeer korte verhalen) van columnist A.L. Snijders, ‘de meester van het éénharig penseel’, zoals schrijver Tommy Wieringa hem typeert. Gisteravond is de uitgave van het Enschedese ‘hobbybedrijf’ AFdH gepresenteerd. Maar de eerste druk (500 stuks) is reeds uitverkocht. Nieuwe liefhebbers moeten nog even geduld hebben: een tweede van 1000 exemplaren rolt binnen twee weken van de persen. ‘Mogelijk komt De Bezige Bij daarna met een volksuitgave’, vertelt oud-reclameman Bert de Haan, ‘beschermheer’ van de bibliofiele uitgeverij. De haarscherpe zkv’s van Snijders – in uiterst preciese streken schildert hij de wereld in kleine taferelen, roemt Wieringa op de achterflap – zijn eerder via e-mail onder een selecte, maar groeiende groep abonnees verspreid. Op het laatst bij zo’n honderd adressen. Onder de indruk van de literaire kracht van Snijders’ miniatuurtjes, was het voor uitgevers Abels, Freins en beschermheer De Haan (AFdH) geen lastige keus die in boekvorm te willen uitgeven. De lastige vraag welke zkv’s wel, welke niet, is opgelost door er 336 te bundelen. Voor de 70-jarige Snijders, pseudoniem van Peter Müller, oud-leraar Nederlands aan de politieacademie in Lochem -‘èn anarchist’, lacht De Haan – betekent alle aandacht een doorbraak. Eerder zijn columns van hem uit dagblad Het Parool bij uitgever Thomas Rap gebundeld, maar die hebben nooit een herdruk beleefd. Nu lijkt de tijd rijp. In een week tijd hebben de Hilversumse radioprogramma’s De Avonden, Kunststof en nu dan Cappucino zich liefhebber getoond van de bundel ‘Belangrijk dat ik niet aan lezers denk’. Snijders is alle publiciteit voor geweest. De bundel toont niet het gebruikelijke postzegelgrote schrijversportret, maar een man op de rug gefotografeerd. ‘Ik wil graag een Onbekende Nederlander blijven’, citeert De Haan hem.

Nog meer over de grote aandacht voor deze uitgave is te lezen op de site van de uitgevers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *