Boekhandel Waanders in Zwolle gaat ook naar een monumentaal kerkgebouw

waanders1.jpgBoekhandel Waanders in Zwollle wil verhuizen naar de monumentale Broerenkerk in de binnenstad. Medio 2011 moet de kerk uit 1466 plaats bieden aan 1200 vierkante meter boekwinkel, een horecavoorziening en een podium voor culturele activiteiten.

Teneinde voldoende oppervlakte te creëren zal, met respect voor het monumentale gebouw, een passende verwijderbare inbouw van twee verdiepingen worden aangebracht ‘die de belevingswaarde van de combinatie versterkt’.

Dit concept kennen we inmiddels van de veelgeroemde Selexyz Maastricht, die een vergelijkbare constructie heeft gerealiseerd in de vroegere Dominicanenkerk. ‘Maar in Zwolle wordt het nog mooier’, vlgs. uitgever Wim Waanders.

Het familiebedrijf Waanders zit al sinds 1836 in Zwolle. Het bestaat uit een uitgeverij, drukkerij en de boekhandel. Waanders is vooral bekend om zijn publicaties op het terrein van kunst, geschiedenis en cultuur.waanders2.jpg

In 1904 verhuisde de boekhandel naar pand op de Grote Markt, waar het bijna 100 jaar volmaakte.

Maar in 2002 werd de winkel verplaatst naar ‘Het Eiland’ (zie foto links). “Kosten noch moeite zijn gespaard om de klassieke sfeer en uitstraling die de winkel had te behouden. Mooie houten boekenkasten en tafels in art-deco stijl, warme vloerbedekking, leren chesterfields en een royale koffiehoek met zitjes en een leestafel bieden de klant de ideale ruimte om te winkelen.”

Toch zijn er blijkbaar redenen om nu al met nieuwe plannen te komen om zich weer in de binnenstad van Zwolle te gaan vestigen. De gemeente steunt het idee en werkt mee aan een bestemmingswijziging voor de kerk, die na een restauratieperiode in 1983-1988 in gebruik is voor culturele evenementen.

  • Foto Broerenkerk van Strieker weblog, waar meer foto’s van deze kerk te zien zijn.


One Response to “Boekhandel Waanders in Zwolle gaat ook naar een monumentaal kerkgebouw”

  1. magdelijns, jeannette schreef:

    Beste mensen
    Een heel leuk en goed plan! Jullie huidige pand is ook al prachtig maar het concept volgens de Dominicaner kerk te Maastricht is subliem. Ook de Broerenkerk mag deze bestemmingswisseling verdienen. Geboren en getogen in Maastricht voel ik mij helemaal thuis in het Selexys concept, daar. Ik vertrouw erop dat dit ook in Zwolle moet en gaat lukken! Ik wil graag het lintje bij de opening doorknippen. Succes met alle voorbereidingen en inrichting en alle denkprocessen.

Leave a Response