Amsterdamse antiquaren ontmoeten Bijzondere Collecties – serie lezingen in het najaar 2008

De periode eind september t/m eind oktober 2008 staat bij de Bijzondere Collecties in het teken van het antiquariaat. Wekelijks spreken Amsterdamse antiquaren over hun vak. De bijeenkomsten vinden plaats van 15.30 tot 17.00 in het Museumcafé en zijn gratis toegankelijk.

De meeste bijeenkomsten vinden plaats op vrijdagmiddag, wanneer ook de Boekenmarkt op het Spui wordt gehouden. Na elke bijeenkomst reageert een conservator van de Bijzondere Collecties op het verhaal met bijzondere objecten uit de eigen collectie.

Locatie: Bijzondere Collecties
Oude Turfmarkt 129, 1012 GC Amsterdam
Duur: 15.30 – 17.30 uur

P R O G R A M M A

vrijdag 26 september
Antiquariaat Gerits & Zn. presenteert Paul Dijstelberge: Een Filosoof en zijn Uitgever.

De uitgever Jan Rieuwertsz heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verspreiden van de radicale ideeën van Spinoza en andere grote zeventiende-eeuwse denkers. In zijn lezing gaat dr Paul Dijstelberge in op het netwerk en op het opmerkelijk fonds van deze doopsgezinde uitgever tegen de achtergrond van de Hollandse boekcultuur in de hoogtijdagen van de Republiek onder Johan de Witt.

Dr Paul Dijstelberge is adjunct-conservator bij de Bijzondere Collecties van de UvA en docent boekwetenschap.

vrijdag 3 oktober
Wilma Schuhmacher spreekt over: Het is niet wat het lijkt. Over boeken en banden 1890-1940.

Na een heel leven met boeken bekijkt Wilma Schuhmacher – nu 81 – eerste en andere drukken op haar gebied nog meer van de buitenkant. Ze spreekt over grote en soms ook minieme verschillen in banden rond één en dezelfde druk van één en dezelfde tekst. Deze kunnen wijzen – en doen dat ook vaak – op nieuwe en vaak dus (soms veel) latere bindpartijen. De druk is dan uit het goede jaar, de band of omslag niet. Een uitdaging voor de verzamelaar en voor de wetenschap.

Wilma Schuhmacher is antiquaar.

vrijdag 10 oktober
Antiquariaat Brinkman presenteert Marita Mathijsen:

Van boeken geleende ogen. Hoe Amsterdam gezien werd in de negentiende eeuw.
Wij kunnen een stad uit het verleden niet meer zien zoals die in werkelijkheid was. Van het negentiende-eeuwse Amsterdam zijn er wel nog soms een paar filmpjes en wat foto’s, maar het merendeel van onze kennis komt uit boeken. Uit beschrijvingen van toeristen, maar ook uit romans die in Amsterdam spelen, uit platenboeken, uit stadsatlassen. In deze lezing zullen boeken over Amsterdam aan de orde komen die mijn beeld bepaald hebben.

Marita Mathijsen is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de UvA, en columniste.

donderdag 16 oktober
Antiquariaat Rashi presenteert Abraham Rosenberg:

Amsterdam, wereldcentrum van het joodse boek.
In 1604 wordt het eerste joodse gebedenboek te Amsterdam gedrukt, in het Spaans. Waarom in het Spaans? De uitgave van de tweede Amsterdamse Talmoed editie (1712-1720) wordt van 1714-1720 onderbroken, waarom? Menasseh ben Israël publiceert de Spaanse editie van het eerste deel van zijn boek Conciliador met als imprint Frankfurt; behalve de twee in Amsterdam verplichte approbaties voegt hij er nog 3 uit Frankfurt toe, waarom dit alles? Tenslotte: waaraan was de teloorgang van Amsterdam als centrum van de internationale joodse boekproductie te wijten?

Abraham Rosenberg is bibliothecaris van de Bibliotheek Ets Haim-Livraria Montezinos.

vrijdag 24 oktober
Antiquariaat JOOT presenteert Simon de Jong:

Conceptuele kunst in Amsterdam en het kunstenaarsboek.
De jaren zestig en zeventig vormden een minimale episode in de kunstgeschiedenis. Nieuwe media als performance en video, stromingen als Minimal Art, Fluxus, Zero en Nouveau Réaliste radicaliseerden in een efemere vorm. Conceptuele kunst: De kunst als idee. Er gebeurde veel in deze sfeer in Amsterdam. Het kunstenaarsboek werd een belangrijke uitingsvorm. Wat kleeft er voor paradoxaals aan deze vorm? Werden kunstenaars filosofen? En waarom zijn deze boekjes gewild wereldwijd en daardoor interessant voor het kunstantiquariaat?

Simon de Jong is antiquaar.

Tentoonstelling én Museumcafé zijn dagelijks geopend:
maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur.
zaterdag en zondag: 13.00-17.00 uur.

  • Universiteit van Amsterdam – Afd. Bijzondere Collecties – Museumcafé.


Leave a Response