‘Boeken uit Rembrandts tijd’ – expositie op Schiphol – alleen toegankelijk voor luchtreizigers…

Sinds 2002 heeft het Rijksmuseum Amsterdam een dependance op luchthaven Schiphol. Reizigers kunnen daar genieten van tien authentieke schilderijen uit de Gouden Eeuw uit de collectie van het Rijksmuseum. Bovendien zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen te zien.

gerritdou2.jpg

Gerrit Dou – Oude vrouw lezend in een lectionarium (1640)

Vanaf 9 juli tot 13 oktober 2008 kunt u Boeken uit Rembrandts tijd bezichtigen voordat u vertrekt. De tentoonstelling laat de uitbeelding van het boek zien in de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw. Aan de hand van tien schilderijen van 17de-eeuwse meesters worden de verschillende functies en betekenissen van boeken uit de tijd van Rembrandt duidelijk gemaakt. Bijzonder is dat alle boeken, afgebeeld op de schilderijen, ook op de tentoonstelling te zien zijn.

Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is het schilderij met het portret van Rembrandts moeder getiteld ‘Oude vrouw lezend in een lectionarium’ (1640) door Gerard Dou.

De schilderijen op de tentoonstelling Boeken uit Rembrandts tijd laten tien verschillende betekenissen van het boek zien. Daarmee geeft de tentoonstelling een overzicht van de verschillende typen boeken in de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw. De grote verscheidenheid aan betekenissen en functies van deze boeken symboliseert de relevantie van het boek in Nederland in de Gouden Eeuw, en daarmee Amsterdam als Wereldboekenstad.

Het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol vindt u op de Holland Boulevard, in het gebied achter de paspoortcontrole tussen de E- en de F-Pier. Het museum is elke dag open van 7.00 tot 20.00 uur en gratis toegankelijk, maar alleen voor bezoekers met een vliegticket.



Leave a Response