Rondleidingen door Cuypers Bibliotheek Rijksmuseum

amst-cuyperbibl.jpg

Een van de indrukwekkendste ruimtes in het door Pierre Cuypers ontworpen Rijksmuseum in Amsterdam is de hoge, monumentale bibliotheekhal: de Cuypers Bibliotheek. Een gietijzeren wenteltrap geeft toegang tot vier galerijen; licht valt binnen door het matglas van een dakstoel. De muren en plafonds waren vroeger uitbundig gedecoreerd, totdat ze in 1921 werden overgeschilderd.

Tot 2004 herbergde deze ruimte de bibliotheek van het Rijksmuseum. Ooit begonnen als handboekerij van het Rijksprentenkabinet, is de bibliotheek nu met 250.000 boektitels, 3.350 tijdschrifttitels en 60.000 veilingcatalogi de omvangrijkste kunsthistorische bibliotheek in Nederland.

Vanwege de verbouwing van het Rijksmuseum zijn de boeken en tijdschriften tijdelijk ondergebracht in de Frans van Mierisstraat. In de toekomst krijgen ze onderdak in de voormalige Teekenschool van het Rijksmuseum. De schitterende Cuypers Bibliotheek is inmiddels bijna geheel in oorspronkelijke staat hersteld en zal een ‘multifunctionele publieksruimte’ (?) worden.

Rondleidingen
In het kader van Amsterdam Wereldboekenstad worden in de maand augustus rondleidingen georganiseerd voor groepen van max. 25 personen. De rondleidingen vinden plaats op donderdag 7, 14, 21 en 28 augustus 2008, om 10.00 uur en om 11.00 uur.

De kosten zijn € 7,50. Duur ± 45 min. Minimumleeftijd 18 jaar.



3 Responses to “Rondleidingen door Cuypers Bibliotheek Rijksmuseum”

  1. Anoniem schreef:

    […] (Vist a Bibliophile Bullpen que, a la seva vegada, l’ha vist a a Boek?nDingen). […]

  2. This Love of Mine » Obscurorant 2.0 schreef:

    […] I think this is a library, but I can’t read Dutch so I’m not sure.  Damned impressive picture though. […]

  3. […] via boekendingen blog Share and Enjoy: […]

Leave a Response