Wordt de verkiezing van de ‘Beste Katholieke Roman Aller Tijden’ beïnvloed door uitgever?

Op de website van katholieknederland.nl werd deze zomer de vraag gesteld: ‘wat is volgens u de beste katholieke roman aller tijden?’
Belangstellenden kunnen tot 8 september 2008 – feest van Maria Geboorte – een titel, liefst met motivatie emailen naar roman@kro.nl.vanreen.jpg

Tussenstand ‘Beste Katholieke Roman’
Vandaag werd op de website de tussenstand gepubliceerd. De bundel ‘Rijke Levens’ van de Nederlandse auteur Ton van Reen staat momenteel op nummer één.
De voorlopige tweede plaats wordt ingenomen door ‘The power and the glory’ (Nederlandse titel: ‘Het geschonden geweten’) van Graham Greene. Op de derde plaats staat ‘Brideshead Revisited’ van Evelyn Waugh, op de vierde ‘Mystiek lichaam’ van Frans Kellendonk en op de vijfde ‘Journal d’un curé de campagne’ van George Bernanos.

Actie?
De voorlopige nummer één is voor de redactie enigszins dubieus. “Rijke Levens is op zichzelf geen roman, maar een bundel romans, novelles en verhalen,” zegt redacteur Christian van der Heijden op de website. Het boek bevat de titels Het winterjaar, In het donkere zuiden, Thuiskomst, Roomse meisjes, Zomerbloei, Wie zo van vrouwen houdt, Gevallen ster en Brandende mannen. “Uit de motivatie van de inzenders bleek wel dat zij Rijke Levens als een eenheid beschouwen. Vandaar dat wij het boek als roman hebben laten meedingen. We vermoeden echter dat er een of andere actie achter de betrekkelijk hoge score zit. Van de uitgever misschien?”

Deze laatste opmerking is waarschijnlijk ingegeven door het feit dat het hier gaat om een boek van uitgeverij De Geus, die eerder nogal ‘stimulerend’ kon opereren bij verkiezingen van ‘het beste boek van…’.

Weliswaar roept de uitgever op zijn website lezers op om hun mening tijdig kenbaar te maken, maar ditmaal heb ik persoonlijk géén extra emails van de uitgeverij ontvangen om mijn stem in deze verkiezing toch vooral op dit boek uit te brengen…

De einduitslag wordt bekendgemaakt op 8 september a.s.

Update 9 sept. 2008

De bundel Rijke Levens van de Nederlandse auteur Ton van Reen heeft met een straatlengte voorsprong op de concurrentie overtuigend de verkiezing van de Beste Katholieke Roman Aller Tijden van de website katholieknederland.nl gewonnen.

Op de tweede plaats is geëindigd Het geheim van Ashley van David MacLaren. MacLaren - een pseudoniem van de Nederlander René Huyskes - verslaat daarmee op het nippertje The Power and the Glory van Graham Greene. The Power and the Glory stond in de vorige week gepubliceerde tussenstand nog op de tweede plaats, maar eindigt nu dus op nummer drie.

  • Lees hier het hele bericht en de top tien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *