Het Dwaallicht, een literair concert – in Antwerpen – De Stad van Elsschot

destadvanelsschot1.jpg

Willem Elsschot (1882-1960) is geboren en getogen in de Scheldestad Antwerpen. Hij stichtte er zijn familie, zijn zaak en schreef er zijn bekendste boeken. In 2007 was het 125 jaar geleden dat Elsschot werd geboren. In 2010 is de schrijver 50 jaar overleden. Die verjaardagen laat de stad Antwerpen niet onopgemerkt voorbij gaan.

Van 2007-2010 loopt het literair en cultureel stadsprogramma De Stad van Elsschot.

Concert

Op 20 september 2008 vindt in de Singel te Antwerpen een uniek literair concert plaats rond Willem Elsschots beroemde novelleHet Dwaallicht.

elsschot-dwaallicht.jpgIn deze nieuwe creatie vertalen deFilharmonie en Behoud de Begeerte dit raadselachtige werk naar muziek en beeld.Het Dwaallicht, een literair concertis dit jaar het hoogtepunt in het vierjarige literair-culturele stadsprogrammaDe Stad van Elsschot.

Het Dwaallicht is Willem Elsschots laatste en meest raadselachtige werk. Willem Elsschots alter ego Laarmans laat zich door drie Afghaanse matrozen doorheen de Antwerpse metropool meeslepen. Samen met hen dwaalt hij door de stad op zoek naar de mysterieuze Maria Van Dam, een zakkennaaister die de matrozen in de ochtend op het schip hebben leren ke nnen. Het is een meeslepend verhaal vol met verrassingen, onderbrekingen en remmingen.

Op vraag van Antwerpen Boekenstad vertalendeFilharmonieenBehoud de Begeertedit raadselachtige werknaar muziek en beeld. Centraal staat de spanning tussen schijn en zijn, tussen ideaal en werkelijkheid, tussen droom en daad. MetSchubert,BergenBernsteinen een geraffineerde tekstprojectie herbeleef je Laarmans (zoveelste) vluchtpoging om te ontsnappen aan het saaie burgerbestaan.

  • Website ‘Het Willem Elsschot Genootschap’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *