Joost Swarte verzorgt de Bilderdijk-lezing 2017

Bilderdijk-lezing 2017 – Het geheim van de Klare Lijn – door Joost Swarte op 15 december 2017 in de St. Bavokerk op de Grote Markt in Haarlem. Hester Knibbe brengt een ode aan Bilderdijk. Na afloop receptie, expositie en feestelijke presentatie van ‘Het Geheim van de Klare Lijn’ (uitgeverij De Zingende Zaag) in het Noord-Hollands Archief. 

 

Willem Bilderdijk (1756-1831) woonde de laatste vier jaar van zijn leven in Haarlem. In navolging van Leiden (de Huizinga-lezing) organiseert Stichting Bilderdijk Haarlem sinds 2006 tweejaarlijks de Bilderdijk-lezing. Eerdere lezingen werden gehouden door Piet Gerbrandy, Marita Mathijsen, Peter van Zonneveld, Eric M. Moormann en Rick Honings.

Striptekenaar, illustrator, grafisch vormgever en architect Joost Swarte verzorgt de zesde Bilderdijk-lezing. Bilderdijk was net als Swarte tekenaar en architect.
Bezoekers van de zesde Bilderdijk-lezing zullen in de St. Bavokerk een ware beeldenstorm ondergaan. Aan de hand van ruim honderd tekeningen en illustraties geeft Swarte een exclusief inkijkje in zijn onuitputtelijke ideeënwereld en onthult hij en passant het geheim van de klare lijn.

Het is inmiddels traditie dat na de lezing een hedendaags dichter een hommage brengt aan de wonderlijke alleskunner Bilderdijk. Deze keer is de beurt aan de veel gelauwerde Hester Knibbe.

Na afloop zal er een krans worden gelegd op het graf van Bilderdijk en wordt in de Commandeurszaal van het Noord-Hollands Archief de bibliofiele uitgave ‘Het Geheim van de Klare Lijn’ (uitgeverij De Zingende Zaag) feestelijk gepresenteerd.

 



Leave a Response