Verzameling ‘Booksellers marks’

merk1.jpgmerk3.jpg

merk2.jpgmerk4.jpgmerk5.jpg

merk6.jpgmerk9.jpgmerk7.jpg
merk8.jpg

‘ ‘

Gallery of Book Trade Labels

De Amerikaan Greg Kindall heeft een website ‘Gallery of Book Trade Labels‘ waarop een schitterende verzameling staat van dit soort boekhandelsmerkjes.

Het schijnt oorspronkelijk ontstaan te zijn in de 19e eeuw toen boekbinders hun werk gingen voorzien van een stempel of labeltje met hun naam.

Ook in Nederland werden deze stickers gebruikt. De bibliotheek van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) is één van de grootste verzamelingen in Europa op het gebied van productie, distributie en bewaring van het boek. Zij vermelden dat de collectie omvat:
50.000 boeken, 700 tijdschriften, ± 300.000 antiquariaats-, fonds- en veilingcatalogi, ± 700.000 documenten in het personalia-archief, 16.500 portretten, boekillustraties en andere afbeeldingen, ± 13.000 letterproeven, 40.000 boekomslagen, 35.000 stuks documentatie betreffende de grafische industrie en enige duizenden boekhandelsmerkjes. Verder affiches, ex-libris, gelegenheidsgrafiek, kalenders, papiermonsters, penningen en schilderijen.

Een digitale collectie in Nederland heb ik (nog) niet kunnen ontdekken. Aleen bij Antiquariaat Alcheringa is in zijn ‘afbeeldingen reservaat’ een achttal merkjes te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *