‘Verhaal van een boek’ – roman over de ‘Sarajevo Haggadah’ – kostbaar manuscript met boeiende geschiedenis

Geromantiseerde verhalen waarin stoffige manuscripten een (hoofd)rol spelen verheugen zich al enige tijd in een groeiende belangstelling. Het boek waarvan nu een Nederlandse vertaling is verschenen bij Uitgeverij Archipel, is een veelbelovende titel.hagadah01.jpg

Het gaat om ‘Verhaal van een boek’, een vertaling van ‘People of the Book’, geschreven door Geraldine Brooks (Australië, 1955), de schrijfster van o.a. de roman ‘March’, waarvoor ze in 2006 de Pulitzer Prize ontving.

De uitgever schrijft over dit boek:

Sydney, laat op de avond. Hanna Heath, conservator zeldzame boeken, krijgt een telefoontje. Ze wordt naar Sarajevo geroepen om een vijftiende-eeuws boek te onderzoeken. Het gaat om de hagada, een oud handschrift dat is verdwenen tijdens het beleg van Bosnië in 1992, maar nu weer boven water gekomen is. Opmerkelijk genoeg is het de bibliothecaris van het Moslim Museum, Ozren, die het Joodse kunstwerk heeft gered van de vernietigende bombardementen. Aan de hand van de sporen die ze aantreft – een vleugeltje, wijnvlekken, een witte haar, reconstrueert Hanna het verhaal van het boek. Een epos dat ons door periodes van religieuze strijd en vervolging terugvoert van Sarajevo 1940 naar Sevilla 1480.

De Sarajevo Hagadah
De Sarajevo Hagadah is gemaakt in het midden van de 14e eeuw in Spanje. Het bevat 34 pagina’s met taferelen uit de Bijbel en wordt beschouwd als het mooiste (en kostbaarste) Joodse manuscript.hagadah2.jpg

Uit 1609 is een document bekend waarin wordt verklaard dat het boek niet strijdig was met de leer van de kerk. Daarmee ontsnapte het aan vernietiging door de inquisitie.

In 1894 dook het op in Sarajevo, toen wel genoemd ‘het Europese Jerusalem’. Het Nationaal Museum aldaar verwierf het boek in 1888.

In 1941 ontsnapte het manuscript aan inbeslagname door de Duitse troepen, dankzij optreden van de museumdirectie.

In 1992 werd i.v.m. de beschietingen en bombardementen op de stad het manuscript ondergebracht in de kluis van de Nationale Bank. Na de oorlog werden de geruchten dat het boek vernietigd was of verkocht door de regering om wapens te kopen, zo sterk dat in 1995 werd besloten het manuscript aan het publiek te tonen.

Sinds 2002 is er door inspanningen van de Verenigde Naties, de Joodse gemeenschap en andere sponsors een speciale, uiterst beveiligde zaal in het Nationaal Museum ingericht, waar het kostbare werk permanent is tentoongesteld.

Dit zijn maar enkele feiten uit de omvangrijke geschiedenis van het boek.

    Reprint

    hagadah4.jpg

    In mei 2006 is in een oplage van 613 stuks een facsimile-uitgave gemaakt door uitgeverij Rabic, die het origineel zo veel als mogelijk benaderd. Van deze uitgave zijn nog exemplaren te koop voor 1700 dollar.



One Response to “‘Verhaal van een boek’ – roman over de ‘Sarajevo Haggadah’ – kostbaar manuscript met boeiende geschiedenis”

  1. Maurice Meyers schreef:

    Een waarachtig verhaal dat over de dynamiek en veerkracht van mensen gaat, maar in eerste insteek beschreven vanuit een boek.

    Een boek is niet heilig, maar de mens heeft een deel van zijn heiligheid in zich, door te dienen voor de mensheid.

Leave a Response