(T) ANP jaar te vroeg met aankondiging top-expositie ‘Getijdenboek van Catharina van Kleef’

Vanmiddag werd op heel veel nieuwssites het volgende bericht gepubliceerd:

NIJMEGEN – Het getijdenboek van Katherina van Kleef, vermoedelijk uit 1440, wordt tijdelijk uit elkaar gehaald om alle bladzijden goed aan de bezoekers van museum Het Valkhof in Nijmegen te laten zien. Dat heeft het museum woensdag laten weten.

Van 10 oktober tot en met 3 januari is de expositie ‘Het getijdenboek van Katherina van Kleef’ te bezoeken. Volgens Het Valkhof gaat het om het belangrijkste laatmiddeleeuwse manuscript dat uit de Noordelijke Nederlanden bewaard is gebleven. Het bevindt zich in de collectie van The Morgan Library & Museum uit New York. …

De Pers.nl / AD / Leidsch Dagblad / RKK (die als enige de moeite had genomen een passende afbeelding erbij te voegen) / en nog veel meer respectabele nieuwsbrengers namen dit bericht zonder meer over van het ANP.getijdenboek.jpg

Als men even de moeite had genomen om bij museum Het Valkhof te kijken had gezien dat daar op de openingspagina niets te vinden was over deze toch heel bijzondere tentoonstelling. Ook niet bij “het laatste nieuws”.

Maar op de tentoonstellings-agenda voor 2009 staat te lezen:

10 oktober 2009 t/m 3 januari 2010
Het getijdenboek van Katherina van Kleef (ca 1440)

In het najaar van 2009 presenteert Museum Het Valkhof opnieuw een toptentoonstelling: ‘Het getijdenboek van Katherina van Kleef’. Na de succesvolle expositie ‘de Gebroeders van Limburg’ in 2005, toont het museum het belangrijkste laatmiddeleeuwse manuscript dat uit de Noordelijke Nederlanden bewaard is gebleven: het Getijdenboek van Katherina van Kleef (ca. 1440). Dit topstuk uit de collectie van The Morgan Library & Museum uit New York wordt eenmalig uit elkaar gehaald, zodat ruim 90 bladen uit dit anonieme meesterwerk in Nijmegen ieder afzonderlijk te zien zijn. enz.

Een merkwaardige bloeper!



Leave a Response