Documentaire over Havank (Hans van der Kallen)

Gisteren was er op tv Ned. 2 een documentaire te zien, gemaakt door Omroep Friesland, over Hans van der Kallen, beter bekend als Havank, het pseudoniem van de detectiveschrijver.kallen-havank.jpg

Zijn boekjes in de zogeheten ‘zwarte beertjes serie’ met ‘de Schaduw’ als hoofdpersoon, werden een groot succes. In zijn hoogtijdagen verkocht Havank tien miljoen exemplaren en dit maakt Havank momenteel nog Nederlands beste detectiveschrijver.

Havank, geboren in Leeuwarden in 1904, leefde een avontuurlijk leven. Hij woonde in Frankrijk, trouwde een Engelse van zeer goede komaf, en had een haat-liefdeverhoudin g met Leeuwarden. Toch kwam hij daar altijd terug. Hij heeft zijn stempel gedrukt op Leeuwarden, want op een van de gebouwen aan de Wirdumerdijk is nog altijd ‘de Schaduw’ te zien.

Havank heeft 30 boekjes geschreven. Na zijn dood in 1964 heeft schrijver/journalist Pieter Terpstra zijn schrijven overgenomen en doorgezet, op die wijze zijn er nog 24 boekjes uitgebracht. Daarna was het voorbij, het verkocht niet meer, het was te wollig en te ouderwets.

Programmamaker Henk te Biesebeek schets een portret van Havank en zijn leven, praat met mensen uit zijn omgeving en heeft een exclusief interview met zowel Tomas Ross als Dick Bruna.

Deze documentaire wordt herhaald op zaterdag 11 oktober om 12.25 uur, ook op Ned 2.

  • De video kan nog bekeken worden bij Uitzending gemist.

Klik hier voor alle Havank-berichten op BoekenDingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *