‘Zondags Zilver in Zeeland’ – Historisch Museum Goes exposeert kerkboekjes tot 3 jan 2009

goes-histmus.jpggoes-kerkb.jpg

Na Amsterdam (Bijbels Museum), Den Bosch (Art & Antiques Fair) en Antwerpen (Zilvermuseum Sterckshof) is de beurt aan Goes. Onder de titel ‘Zondags Zilver in Zeeland’ wordt een belangrijk deel van de Collectie Van Noordwijk tentoongesteld in het Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13 te Goes. (tot 3 januari 2009)

Collectie Van Noordwijk
Ruim zestig eeuwenoude kerkboekjes, stuk voor stuk versierd met zilveren sloten en beslag, geven een interessante indruk van de prachtige bijbeltjes die onze voorouders meenamen naar de wekelijkse eredienst. De nadruk zal liggen op de leeftijd, de ornamentiek, de iconografie en de artisticiteit die edelsmeden in het boekzilver aanbrachten.

Daarnaast is een wezenlijk deel van de expositie gewijd aan het gebruik en aan de herkomst van menig kerkboekje. Speciale aandacht wordt gevraagd voor dat gedeelte van de tentoonstelling, dat is terug te voeren op het zilverwerk van Zeeuwse oorsprong. Deze expositie vindt plaats in het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed, zoals 2008 is uitgeroepen door de Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland.coverzondagszilver.jpg

Boek
Bij de tentoonstelling (in het Bijbels Museum) is bij Uitgeverij Jongbloed de rijk geïllustreerde en fraai vormgegeven uitgave ‘Zondags Zilver’ verschenen. Het boek heeft het formaat en het uiterlijk van een kerkboekje. Hierin wordt het versierde kerkboek in Nederland voor het eerst systematisch besproken. Er is aandacht voor het vakmanschap van de zilversmeden, voor de boekbanden, voor de bijbelse en symbolische voorstellingen op de boeksloten en voor het gebruik in het dagelijks leven in de joodse en christelijke religieuze tradities.

Auteur: Bernard van Noordwijk, eindredactie: Hermine Pool (conservator Bijbels Museum), vormgeving: Krijn van Noordwijk, ca. 400 blz. genaaid gebonden, prijs € 24,95 (ISBN 90-6126-681-5).

  • Website Historisch Musem De Bevelanden.


Leave a Response