Covers with books (41) – Erasmus in beeld…

covers41-1.jpg
Ter gelegenheid van de grote Erasmustentoonstelling die vanaf 8 november 2008 te zien is in Museum Boijmans te Rotterdam, een keuze uit de vele tientallen boeken waarbij op de cover een portret van Erasmus is afgebeeld, zoals hierboven bij de tentoonstellingscatalogus ‘Erasmus in Beeld’.

covers41-2.jpg

Op deze boeken twee verschillende portretten, allebei geschilderd door Hans Holbein de Jongere in 1923. Het boek van Huizinga wordt beschouwd als de meest toegankelijke biografie over Desiderius Erasmus. Deze uitgave is uit 1978, de eerste uitgave verscheen bij Tjeenk Willink in 1924. De Prismapocket, nr 256, verscheen in 1955.

covers41-3.jpg

Dit portret uit 1517 is van de Vlaamse schilder Quentin Massys. Links, op het origineel is Erasmus bezig in zijn werkkamer. Op het boek rechts is de achtergrond vervangen door een glas-in-lood raam. Het gaat hierbij om een spannende, historische roman waarin een glazenier, Dirck Crabeth uit Gouda, op zoek gaat naar een onbekend werk van Erasmus.

covers41-5.jpg

Nog een tweetal schilderijen van Holbein de Jongere. Links uit 1523, rechts uit 1530. Van Holbein zijn een tiental portretten bekend. Het boek links is de laatste versie van de eerder genoemde biografie van Huizinga. Dit is een rijk geïllustreerde uitgave, verschenen in 2001 bij Uigeverij Donker.

covers-41-4.jpg

Naast schilderijen is ook het beeld van Erasmus – dit staat in Rotterdam voor de Laurenskerk -  toegepast op covers. Het boek rechts is de oorspronkelijke Nederlandse uitgave van het eerder genoemde boek over de Goudse glazenier Dirck Cabreth. Uigave van Mozaïek, 2006.

Tot besluit een toepasselijk citaat, die ik zag op een Amerikaanse poster.

covers41-6.jpg

(Met dank aan Monique Bullinga van ‘De Lezende Kip‘ voor een aantal van deze covers.)

go_previous.jpggo_covers.jpggo_next.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *