(T) Onderwijsmuseum verwerft uniek schetsboek van Cornelis Jetses

De Rotterdamse televisiezender Rijnmond presenteerde vandaag (7 dec 2008) het volgende bericht.

Het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam heeft een uniek schetsboek van de beroemde illustrator Cornelis Jetses verworven. Dat heeft het museum zondag bekendgemaakt.

Jetses (1873-1955) maakte in het schetsboek onder meer ontwerpen voor de beroemde schoolplaat Aan het hof van Karel de Grote, die in 1941 bij uitgeverij Wolters zou verschijnen.

jetses1.jpg

In 1935 gebruikte Jetses zijn zomervakantie voor een reis naar Duitsland om er in verschillende kloosters, kerken en musea schetsen te maken voor deze schoolplaat. Zijn reis bracht hem onder andere naar het Kunstgewerbemuseum in Keulen, de Kaiserpfalz in Gelnhausen, de abdij van Lorsch en het National Museum in München. Op al deze plekken tekende hij gebruiksvoorwerpen, bouwfragmenten en kunstvoorwerpen uit de tijd van Karel de Grote.

Het schetsboek biedt volgens het museum een prachtige kijk in de grondige werkwijze en lange weg die Jetses aflegde tot de totstandkoming van de uiteindelijke schoolplaat. De nieuwe aanwinst is afkomstig uit een particuliere collectie. Het boek is vanaf 8 december in het museum te zien.

Vanaf 31 januari tot 21 juni 2009 is er in het Onderwijsmuseum een tentoonstelling te zien over de schoolplaten van Cornelis Jetses.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *