National Geographic Channel maakt documentaire over de Codex Gigas, The Devil’s Bible

duivelsbijbel1.jpgVandaag, 14 december 2008, gaat de documentaire ‘Devil’s Bible’ in première bij National Geographic Channel. In Nederland zal deze film in januari 2009 via de kabel worden uitgezonden.

Aan dit geheimzinnige manuscript, met zijn enorme gewicht en afmetingen, 90 cm hoog, 50 cm breed en een gewicht van 75 kg, is het volgende verhaal verbonden:

duivelsbijbel2.jpg

Vroeg in de 13e eeuw, in een klooster in Bohemen wordt een monnik betrapt op een ernstige overtreding van de kloosterregels. Zijn straf is zwaar, hij zal levend worden ingemetseld. Om aan de straf te ontkomen biedt hij aan om in één nacht een boek te schrijven, ter meerdere glorie van het klooster, waarin alle kennis van de wereld zal worden verzameld.

Hij gaat aan de slag, maar tegen middernacht beseft hij dat het een onmogelijke taak is. Hij sluit een pact met de duivel, die hem helpt de taak te volbrengen. Als dank maakt de monnik op een van de pagina’s een kleurrijk portret van Satan.

Het resultaat was het reusachtig boek dat nu bekend is als Devil’s Bible, Codex Gigas, Liber Pergrandis of Gigas Librorum, een van de grootste manuscripten ter wereld.

Dit docudrama is geproduceerd in opdracht van National Geographic Channel door het Amerikaanse produktiebedrijf Michael Hoff Productions.

Een internationaal team van experts heeft het manuscript, in de National Library of Sweden, aan een nauwgezet forensisch onderzoek onderworpen. Daarbij werden ondermeer de gebruikte inkt en het handschrift geanalyseerd. De conclusie van het onderzoek was dat het werk door één persoon is gemaakt, hoewel de omvang dusdanig groot is dat deze persoon daar 25-30 jaar voor zou hebben nodig gehad. Zou er toch iets waar zijn van de legende?

  • De informatie bij National Geographic Channel, inclusief een trailer.

Nederlands aandeel
Inspiratie voor dit project werd onder meer gevonden bij het werk van een beginnende Nederlandse regisseur, Hannah Gelaudie, die een ‘no-budget’ film maakte over het verhaal van de Duivelsbijbel en deze op YouTube zette.

Ook praktisch leverde zij een bijdrage want in de ‘grote’ productie zijn requisieten van haar gebruikt, waaronder het model van de Codex, die gemaakt is door ook een klein Nederlands bedrijf, Old Illusions.

  • Boekendingen berichtte eerder over de Duivelsbijbel, hier en hier.

>> UPDATE

  • De documentaire was tot nu toe niet te zien maar staat nu gepland voor uitzending op de zender National Geographic Nederland op maandag 20 april om 21.00 uur met een herhaling om 24.00 uur.
  • Op YouTube is de film inmiddels ook te zien, zonder ondertitels en opgedeeld in 7 blokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *