Tentoonstelling – Den Haag – Letterkundig Museum – Helden in Beeld – t/m 29 juli 2007

Helden in Beeld, Tentoonstelling van illustraties uit kinderboekenlogo-kinderboekenmuseum.jpg

Het Letterkundig Museum beschikt over een enorme collectie kinderboekenillustraties. De eerste illustraties kwamen mee als onderdeel van grote schrijversarchieven, zoals de tekeningen bij Arretje Nof van Johan Fabricius. Na de inrichting van het Kinderboekenmuseum in 1994 is het Letterkundig Museum systematisch kinderboekenillustraties gaan verzamelen. Deze unieke collectie uit eigen bezit is vanaf 24 november voor het eerst te zien.In de tentoonstelling Helden in Beeld zijn de originele tekeningen uit meer dan 250 kinderboeken opgenomen. Van Paulus de Boskabouter, Dikkertje Dap en Madelief tot Pinkeltje, Kikker en Pippi Langkous. Er wordt werk getoond van beroemde Nederlandse illustratoren als Marit Törnqvist, J.H. Isings, Hans Borrebach, Max Velthuijs en Rie Cramer.

Gelijktijdig met de tentoonstelling Helden in Beeld brengt het Letterkundig Museum Dutch Treats. Deze expositie, die afgelopen winter in de Verenigde Staten te zien was, toont werk van veertien befaamde Nederlandse illustratoren onder wie Fiep Westendorp, Annemarie van Haeringen en Dick Bruna.

De tentoonstelling Helden in Beeld is samengesteld door Stance Eenhuis en Muriël Steegstra en vormgegeven door Mirjam Boelaars.
De expositie Dutch Treats werd samengesteld door Truusje Vrooland–Löb.
cover-helden-in-beeld.jpg
Publicatie

Bij de expositie Helden in Beeld verschijnt een catalogus met een keur aan illustraties en een inleidend essay van kunsthistoricus Saskia de Bodt.

Saskia de Bodt is publicist op het gebied van illustraties en schreef onder meer Prentenboeken. Ideologie en Illustratie 1890-1950 (2003).
Titel: Helden in Beeld. Illustraties uit kinderboeken.
Uitgever: Letterkundig Museum in samenwerking met Uitgeverij Bas Lubberhuizen

ISBN: 9059371429 Omvang: 104 pagina’s, ca. 130 illustraties geheel in kleur
Prijs: €17,95



10 Responses to “Tentoonstelling – Den Haag – Letterkundig Museum – Helden in Beeld – t/m 29 juli 2007”

  1. nanne de kos schreef:

    hallo museum,
    kunnen jullie misschien wat informatie op de site zettren over illustratoren en hun opleiding?

    gegroet, nanne de kos

    p.s ik kijk wel op de site of het er dan ook is als jullie dat willen doen..

  2. boekendingen schreef:

    Nanne, misschien kun je hier – http://illustratoren.startkabel.nl/k/illustratoren/index.php – wat meer vinden. Onderaan staan diverse opleidingen genoemd.

  3. Anna Schroeder schreef:

    Kunt u mij wat info sturen over Max Veldhuis?

    Bij voorbaat dank
    Anna Schroeder
    New York

  4. boekendingen schreef:

    Anna, je krijgt een mailtje.

  5. nanne de kos schreef:

    hallo museum,
    kunt u zorgen voor een intervieuw met bijvoorbeeld annet schaap? kunt u dat bijvoorbeeld op de site zetten of misschien een telefoonnummer van zo’n bekende illustrator op uw site zetten?

    alvast bedankt! nanne

  6. nanne de kos schreef:

    ik zou het fijn vinden als er een link op de site word gezet. Ajus! nanne de kos

  7. boekendingen schreef:

    Op deze link staat een grote lijst met kinderboekenschrijvers en illustratoren. http://www.leesplein.nl/6JBvolg.html?http://www.leesplein.nl/page.php?plein=JB&id=21

  8. nanne de kos schreef:

    hallo, museum,
    ik zou graag hebben dat jullie wat info over prijzen (zoals de gouden penseel) die illustratoren kunnen winnen op de site zetten… bij voorbaad bedankt!

    nanne de kos

  9. inge laaren schreef:

    geachte site,
    zou u informatie op uw site willen zetten over alle taken die prinses maxima heeft? daar zou ik goed gebruik van kunnen maken.hopelijk kunt u mij helpen met mijn verzoek. gegroet,

    inge laaren

  10. Gon Wegner schreef:

    Ik ben benieuwd of het mogelijk is om uit jullie Helden collectie werderom een kleine collectie samen te stellen en in mijn bibliotheek te plaatsen. De ervaring om dit in te richten is bij ons in ruime mate aanwezig. Echter, voor de collectie ben ik van jullie afhankelijk.
    Tijdens de Delfste Boekenbende, 9 oktober a.s en gedurende de periode hier om heen lijkt mij dit een mooie opvolger van de Boekie Boekie tentoonstellingen, gedurende de afgelopen 2 jaar van de St. Autopet.

    Met vriendelijke groet,
    Gon Wegner

Leave a Response