‘Nederland Leest 2009’ – Oeroeg van Hella Haasse

oeroeg1.gifAMSTERDAM – Oeroeg, het romandebuut van Hella Haasse uit 1948, is het boek van de Nederland Leest-actie van 2009. Dat maakte de CPNB, de stichting voor de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, donderdag bekend.

Het is de vierde keer dat CPNB de actie organiseert. Het is de bedoeling dat Nederlanders van 23 oktober tot 20 november massaal Oeroeg lezen en er met elkaar over praten. Afgelopen jaar stond Twee Vrouwen van Harry Mulisch centraal in de actie.

Oeroeg is het verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur op een theeonderneming in Nederlands-Indië. In 1948 verscheen Oeroeg als Boekenweekgeschenk. Het werd in 1993 verfilmd en is in tien talen vertaald. Tijdens Nederland Leest beleeft het de 47e druk. (tekst ANP-bericht)

oeroeg2.jpgOeroeg was het prozadebuut van Hella Haasse (1918). De novelle verscheen in 1948 als Boekenweekgeschenk onder het motto ‘Soeka Toelis’, Maleis voor ‘Ik hou van schrijven’.

Oeroeg verscheen anoniem; de lezers – die het boek cadeau kregen bij een boekaankoop van ten minste ƒ3,50 – konden raden wie de schrijver was. Van de ruim 24.000 inzenders hadden slechts 672 het goed.

Het omslag was van Eppo Doeve. Op een Italiaanse vertaling uit 1992 is de tekening van Doeve te zien in een ‘uitgezoomde’ versie.

Van Oeroeg zijn 46 drukken verschenen. Dat houdt in dat het al die jaren bijna altijd in druk is geweest.

In 1993 is het verhaal verfilmd door Hans Hylkema.

Naar aanleiding van de bekroning van haar oeuvre met de Prijs der Nederlandse Letteren 2004 verscheen in dat jaar ‘Oeroeg, een begin‘. Naast de novelle zelf en een facsimile van het manuscript daarvan bevat deze uitgave het verhaal ‘De Tovervogel’ dat Haasse schreef toen ze vijftien was, en twee essays over Oeroeg.

  • Website Hella Haasse.
  • Nederland Leest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *