Obama en de ‘Lincoln Bible’

lincolnbible1.jpg

Barack Obama, legt op 20 januari 2009 de eed af op dezelfde bijbel die oud-president Abraham Lincoln gebruikte tijdens diens inauguratie in 1861.

lincolnbible2.jpg

lincolnbible3.jpgAbraham Lincoln (1809-1865), de zestiende president van de VS, legde in 1861 de eed af op deze bijbel. Lincoln was afkomstig uit de staat Illinois, dezelfde staat die Obama als senator in het Congres vertegenwoordigde. Lincoln leidde de Noordelijke Staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en maakte een officieel einde aan de slavernij.

De afbeelding rechts is van de eedaflegging voor zijn tweede termijn in 1865. In hetzelfde jaar werd Lincoln neergeschoten.

De bijbel is één van de ‘top treasures’ in de collectie van de Library of Congress.
Het is een bijbel uit 1853 uitgegeven door de Oxford University Press.

Achter in de bijbel heeft een ambtenaar een officiële verklaring geschreven dat het hier gaat om de bijbel waarop Lincoln de eed aflegde op 4 maart 1861.

“I, William Thomas Carroll, clerk of the said court do hereby certify that the preceding copy of the Holy Bible is that upon which the Honble. R. B. Taney, Chief Justice of the said Court, administered to His Excellency, Abraham Lincoln, the oath of office as President of the United States … “

Dit jaar is ook de viering van Lincoln Bicentennial, met als belangrijkste datum 12 februari, de dag waarop Lincoln tweehonderd jaar geleden werd geboren.

In de Library of Congress zal de Lincoln Inaugural Bible te zien zijn tijdens een tentoonstelling, getiteld ‘With Malice Toward None: The Abraham Lincoln Bicentennial Exhibition’, van 12 februari tot 9 mei 2009.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *