Boekensalon over de veranderende relatie tussen antiquaar en verzamelaar – Amsterdam 29 jan 2009

wereldboekenstad.jpg
In het kader van Amsterdam Wereld Boekenstad organiseren de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak en de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam een aantal Boekensalons. Ze vinden plaats op elke laatste donderdag van de maand vanaf 17.00 uur in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties.

Elke Boekensalon heeft een eigen thema. Er worden bijzondere gasten uitgenodigd, die met elkaar en het publiek in debat gaan over diverse onderwerpen. De toegang tot de Boekensalons is gratis, maar men wordt verzocht zich vooraf aan te melden.

Boekensalon 29 januari 2009
Over de veranderende relatie tussen antiquaar en verzamelaar

Antiquaren en verzamelaars: voorbij, voorbij o en voorgoed voorbij?

buijnster-gesch.jpg Nog niet zo lang geleden was het voor veel verzamelaars van boeken en grafiek het hoogste genot: de librairie à chaises. Het wekelijkse bezoek aan de winkel van de bevriende antiquaar ter stede, om de nieuwste aanwinsten te bekijken, te aarzelen over een aankoop waarover al een half jaar wordt geaarzeld, en vooral ook voor het gesprek met diezelfde antiquaar en bekende collega-verzamelaars.

Er lijkt een einde te komen aan dit cultuurverschijnsel door de opkomst van het internetantiquariaat. Het aantal winkelantiquariaten wordt daardoor steeds kleiner. Ook speelt het gegeven dat verzamelaars veel meer dan vroeger hun aankopen zelf doen op veilingen een belangrijke rol bij dit proces.

Over deze en verwante zaken spreken op de komende Boekensalon de veilinghouder Jeffrey Bosch, de verzamelaar en boekhistoricus Piet Buijnsters en de antiquaar Ab van der Steur in een debat onder leiding van oud-antiquaar en oud-veilinghouder Bubb Kuyper. logo-uva.jpg

Donderdag 29 januari 2009, 17:00 – 19:00 uur, Oude Turfmarkt 129, 1012 GC  Amsterdam.

  • Informatie Boekensalon.


    Leave a Response