90 jaar Openbare Bibliotheek Amsterdam wordt gevierd op 8 februari 2009

oba90-2.jpg

Zondag 8 februari bestaat de OBA 90 jaar en daar wordt met vele activiteiten aandacht aan geschonken.

Om 12.00 uur start de jubileumviering op het bordes van de bibliotheek. De hele dag zijn er voorstellingen en is er muziek.

Om 15.30 uur is in het Theater van ’t Woord de presentatie van het jubileumboekje “Bij de tijd” 90 jaar OBA met bijdragen van div. auteurs als Mensje van Keulen, Maarten ‘t Hart en Hella Haasse.  Wethouder Carolien Gehrels zal het eerste exemplaar officieel in ontvangst nemen.

In het bibliotheekmuseum start een tentoonstelling over 90 jaar OBA.

De feestelijke periode duurt 90 dagen, van 8 februari t/m 9 mei, met tal van acties die de Amsterdammers betrekken bij dit jubileum, trouwe leden belonen en waarin nieuwe leden extra welkom zijn.

oba90-1.jpg

Historie
Op 8 februari 1919 werd de Openbare Leeszaal aan de Keizersgracht 444 geopend. Naast de Algemene Leeszaal was er een couranten- en tijdschriftenzaal, een cataloguskamer en inlichtingenbureau, een technische afdeling, een handels-economische bibliotheek, een wisselbibliotheek, een jeugdbibliotheek, een muziekbibliotheek en een blindenbibliotheek.

In de jaren daarna groeide het aantal vestingen snel: in 1988 waren dat er 28.

De Centrale Bibliotheek verhuisde in 1977 naar de Prinsengracht en betrok in 2007 de prachtige nieuwe huisvesting op het Oosterdokseiland waar het met 28.000 m2 de grootste Openbare Bibliotheek van Nederland is.

(foto’s boekendingen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *