Boekenweek 2009 – het Drukwerk…

boekenweek2009-1.jpg

De 74ste Boekenweek – van woensdag 11 maart t/m zaterdag 21 maart 2009 – wordt een ode aan het dier in de letteren onder het motto TJIELP TJIELP – De literaire zoo.

Het Boekenweekgeschenk van Tim Krabbé, Een Tafel vol Vlinders, heeft een oplage van 968.000 exemplaren (vorig jaar 960.000). U krijgt het boekje gratis bij aankoop van € 11,50 aan boeken. Als extraatje kunt u op 15 maart met het boekenwekgeschenk gratis in de trein, dankzij hoofdsponsor NS.

In het Boekenweekessay geschreven door Midas Dekkers, Piep. Een kleine biologie der letteren, breekt de auteur een lans voor dieren in de literatuur. Midas Dekkers is van mening dat mensen pas tot zelfkennis komen als ze over dieren lezen. Het essay heeft een oplage van 95.000 exemplaren en is vanaf 11 maart te koop voor € 2,50.

Tijdens de Boekenweek staan boekwinkels en bibliotheken natuurlijk boordevol dierenboeken. Een voorproefje biedt het Boekenweekmagazine, vanaf half februari te verkrijgen in de boekhandel.

boekenweek2009-2.jpg

De affiches zijn dit jaar van ontwerpbureau De Designpolitie. Zij hebben een reeks van drie affiches gemaakt die in het hele land te zien zullen zijn. Het paard in abri’s en de koe en big in boekwinkels en bibliotheken.

boekenweek2009-3.jpg

Het programma van de 74ste Boekenweek kent een grote verscheidenheid aan initiatieven.

Zo organiseren veertien dierentuinen in Nederland, aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, literaire activiteiten tijdens de Boekenweek. Leden van openbare bibliotheken krijgen korting op de toegangsprijs.

In diverse steden worden grote literaire evenementen georganiseerd, zoals in Amsterdam, Nijmegen, Twente en Utrecht.

De Boekenweek opent op dinsdagavond 10 maart met het ‘Uitgelaten Boekenbal’. Daar zal Het Carnaval der dieren te horen zijn van Camille Saint-Saëns met speciaal voor deze gelegenheid geschreven teksten van Gerrit Komrij.

  • Voor meer informatie en activiteiten, zie www.boekenweek.nl.


Leave a Response