Ton Stille is eerste ‘Antiquaar van het Jaar’ – uitverkozen door jubilerende Boekenpost

libstille-1.jpg
De Maastrichtse antiquaar Ton Stille is door het blad Boekenpost uitverkozen tot de eerste ‘Antiquaar van het Jaar’.
Boekenpost is een tweemaandelijks verschijnend tijdschrift voor liefhebbers van boeken, prenten, strips en boekcuriosa. Eind februari komt nummer honderd uit. Ter gelegenheid daarvan is deze jaarlijks terugkerende verkiezing ingesteld
.

De wereld van het antiquariaat is er een die snel verandert, zo niet wordt uitgehold. De oorzaak is het internet, dat veel goeds brengt, maar de branche ook om zeep. Winkels sluiten in hoog tempo en de deelname aan antiquarenbeurzen loopt terug. De branche is hard op weg om te verworden tot een kille handel op afstand, met steeds minder persoonlijke banden en contacten. Particulieren doen via het net rechtstreeks zaken met elkaar en dat voor prijzen waar de gemiddelde antiquaar of tweedehandsboekhandelaar niet in mee kan. De bedrijfstak dreigt te worden gedecimeerd.

Dit tij valt niet te keren, maar sommigen lukt het toch om de wereld van het tweedehands en antiquarische boek levendig te houden, en dat moet worden gestimuleerd. Een van hen is Ton Stille en hij verdient het daarom de eerste Antiquaar van het Jaar te worden.

libstille-2.jpgStille, met zijn ‘Antiquariaat Librairie Stille’, in de Maastrichtse Rechtstraat 85, laat de voordelen van het internet niet aan zich voorbijgaan, maar houdt de winkel wel open. En wat voor winkel! Een heerlijke Fundgrube vol oude boeken en mooie prenten waar niet alleen wordt gewerkt, maar ook geleefd en soms gefeest. Daarnaast neemt deze innemende antiquaar regelmatig deel aan markten en beurzen en is ook zelf als organisator actief.

Hij is de grote man achter verschillende initiatieven om Maastricht als boekenstad op de kaart te zetten, uiteindelijk resulterend in de MABP, de Maastricht Antiquarian Book- and Printfair. Deze topbeurs wordt dit jaar gehouden van 19 t/m 21 maart in de Sint Janskerk aan het Vrijthof en valt ook nu weer gedeeltelijk samen met de TEFAF.

Kortom, Ton Stille zet zich breed en voortdurend in om de branche overeind te houden, en dat wordt met deze uitverkiezing beloond. Met een interessante achtergrond (gezagvoerder op de grote vaart), geen rijbewijs en een Bourgondische inslag voldeed de tamelijk anarchistisch ingestelde Stille ook aan een andere voorwaarde om verkozen te worden, namelijk een beetje ‘apart’ zijn, want dat ziet men graag in deze branche.

Bij de uitverkiezing hoort een uitgebreid interview, te lezen in Boekenpost 100 dat eind februari uitkomt, een diner in een goed restaurant naar keuze en het aanbod om een oud en dierbaar boek uit privé-bezit voor rekening van Boekenpost te laten restaureren in het atelier van restaurateur Henk Linde.

  • Het Antiquariaat Librairie Stille heeft geen eigen website, maar biedt zijn boeken aan via het vertrouwde Antiqbook. Een korte beschrijving van de winkel staat bij NL-Street.


    Leave a Response