Britse typograaf Robin Kinross – zesde fellow bij Koninklijke Bibliotheek

Sinds 2004 nodigt de Koninklijke Bibliotheek jaarlijks een gerenommeerde (buitenlandse) onderzoeker uit om als fellow onderzoek te doen in de collecties van de KB.

kinross-1.jpgVan februari tot juni 2009 is dit typograaf Robin Kinross.

Kinross is met name bekend geworden door zijn standaardwerk over Westerse typografie sinds 1700 Modern Typography. Hierin behandelt hij typografie niet als een opeenvolging van lettertypes, maar als een cultuurhistorisch systeem, waarin sociale, technische en materiële elementen een rol spelen.kinross-2.jpg

Robin Kinross heeft sinds 1980 een eigen uitgeverij, de Hyphen Press, waar regelmatig klassieke en nieuwe titels op het gebied van typografie en design verschijnen.

Onderzoek
Tijdens zijn fellowship wil Kinross een onderwerp uit Modern Typography verder uitwerken: de ontwikkeling van standaardmaten voor papier dat gebruikt wordt voor drukwerk en dus het ontstaan van standaardmaten voor gedrukte werken. Voor zijn onderzoek zal hij zich met name richten op de vroege gedrukte boeken en op de geschiedenis van papier.

Daarnaast zal hij zijn tijd bij KB gebruiken om te werken aan een boek over (de geschiedenis van) papierformaten.

Lezing en publicatie
Robin Kinross zal zijn bevindingen presenteren in een afsluitende publiekslezing, die in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad wordt georganiseerd. Deze zal begin juni worden gehouden in de Koninklijke Bibliotheek en zal daarna in het Nederlands gepubliceerd worden door uitgeverij Bert Bakker.



Leave a Response