Koninklijke Bibliotheek van België 40 jaar op de Kunstberg in Brussel

kunstberg-1.jpg

17 februari 2009. Een feestelijke dag voor de Koninklijke Bibliotheek van België. Op die dag is het precies veertig jaar geleden dat de Koninklijke Bibliotheek van België, de Albertina, officieel haar intrek nam in de nieuwe gebouwen op de Kunstberg te Brussel.

Een goede reden om terug te blikken op het ontstaan van deze ‘nieuwe’ bibliotheek. Er is een fototentoonstelling ingericht die de overgang van de oude Koninklijke Bibliotheek op het Museumplein naar de nieuwe bibliotheek op de Kunstberg in beeld brengt.

kunstberg-2.jpgIn de 19de en een groot deel van de 20ste eeuw was de Koninklijke Bibliotheek gevestigd in het Nijverheidspaleis en het Paleis van Karel van Lotharingen op het Museumplein.
De nieuwe bibliotheek op de Kunstberg werd (in 1969) een van de modernste bibliotheken ter wereld.

De fototentoonstelling gunt het publiek een blik in het rijke fotoarchief. Ze toont hoe de oude bibliotheek op het Museumplein er vroeger uitzag met haar magazijnen en leeszalen en hoe de Kunstberg een indrukwekkende verandering heeft ondergaan.

Ze laat onder andere  plannen en schetsen zien van de belangrijkste architect van de Koninklijke Bibliotheek: Maurice Houyoux (1903-1960). De verschillende bouwfasen worden in beeld gebracht. Van het bouwen van de boekentoren, het transport van de boeken uit de oude KBR naar de nieuwe bibliotheek, het behoud van de Nassaukapel in situ, de tijdelijke leeszaal op de tiende verdieping van de boekentoren tot de werken aan de Ruisbroekstraat eind jaren zeventig. Ook foto’s van de officiële opening ontbreken niet in het rijtje, net zoals enkele indrukken van het interieur en de technische uitrusting van het nieuwe bibliotheekgebouw.

Het laatste luik gunt ons een blik in de toekomst met een voorstelling van Librarium, het nieuwe boekmuseum van de Koninklijke Bibliotheek, en Belgica, de nieuwe digitale bibliotheek.

(bron tekst/afb. KB Br.)



    Leave a Response