Tentoonstelling: Bibliotheekschatten van het NIOD – 22 febr. tot 22 mei 2009

logo-wereldboekenstad2.jpgAmsterdam Wereld Boekenstad – Een jaar lang staan bijzondere collecties in de schijnwerpers onder de noemer Een stad vol boeken, verborgen schatten in beeld.

In februari en maart is dit de collectie van het  van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Bibliotheek
Vanaf de oprichting in mei 1945 verzamelt het NIOD boeken, brochures, tijdschriften en kranten. In het eerste jaarverslag over de periode 1945-1946 wordt over ‘chaotisch materiaal’ gesproken, dat vooral van nationaalsocialistische oorsprong was. Van veel boeken en brochures waren vele exemplaren aanwezig:
‘Deze werden, op een aantal exemplaren voor eigen gebruik en een aantal van 15 ruilexemplaren na, vernietigd wegens hun on-Nederlands karakter.’
Hoeveel boeken er precies waren, was onbekend; ‘naar schatting dertigduizend’, wordt opgemerkt, maar het zou vele jaren duren voor de ordening was voltooid.

Bijna tien jaar lang werd in de jaarverslagen de bibliotheek aangeduid als Nationaal-Socialistische Bibliotheek, maar vanaf 1954 werd dat niet meer passend gevonden, omdat er natuurlijk tal van niet-nationaal-socialistische boeken binnen waren gekomen.

De collectie is bijzonder vanwege de relatief korte periode waaruit het materiaal stamt en vanwege de gevarieerdheid ervan. Naast officiële staatsstukken zijn er tal van particuliere documenten: dagboeken en gedichten, spionagetekeningen van bunkers en tekeningen uit interneringskampen, vervalste persoonsbewijzen en voedselbonnen. Maar ook procesverslagen van oorlogsmisdadigers en zelfs de rapportcijfers van Anton Mussert ontbreken niet. niod-1.jpg
Met meer dan 50.000 boeken is de NIOD-bibliotheek een vraagbaak voor onderzoekers, journalisten en andere geïnteresseerden. Op www.niod.knaw.nl  is de bibliotheekcatalogus voor iedereen raadpleegbaar. De boeken worden niet uitgeleend.

Expositie
22 februari- 22 mei 2009: expositie ‘Bibliotheekschatten van het NIOD’ – Een ‘foute’, een ‘goede’ en een ‘naoorlogse’ keuze uit de NIOD-bibliotheek.

In de expositie worden bibliotheekschatten getoond, waarbij de nadruk ligt op de hierboven genoemde nationaalsocialistische boeken, de illegale literatuur en de naoorlogse literatuur.



Leave a Response