Wel eens een Johannisberger stopcilinderpers in werking gezien?

ravensberg-perstiff.jpgDe Johannisberger stopcilinderpers van Drukkerij van Ravensberg in Amsterdam was in 2006 precies 100 jaar oud. Op 19 oktober werd dat gevierd met een open huis. Bovendien werd er een filmpje gemaakt, waarin getoond wordt hoe het zetten en drukken van een affiche in zijn werk gaat.
Dat filmpje is hier te bekijken, op de website van Stichting Drukwerk in de Marge.

Drukwerk in de Marge is een stichting die mensen verenigt die in de breedste zin bezig zijn met drukken, of daar belangstelling voor hebben. Opgericht in 1975 telt Drukwerk in de Marge nu ruim 560 contribuanten, waarvan er ca. 175 actief met drukken, veelal in hoogdruk, bezig zijn.

Op de interessante website van deze stichting is een nieuwe rubriek toegevoegd – Video en Foto’s – waarin het filmpje als eerste is opgenomen. Het lijkt mij een uitstekende manier om de belangstelling voor het oorspronkelijke drukkersambacht levend te houden. Bovendien is dit een leuke manier om het drukkerswerk te documenteren.ravensberg-foto.jpg

Affiches van Van Ravensberg
In de rubriek is verder een serie afbeeldingen te zien van (grotendeels) op die pers vervaardigd drukwerk. Deze afbeeldingen laten een deel zien van de enorme hoeveelheid affiches die de Amsterdamse drukkerij Van Ravensberg heeft vervaardigd. Het overgrote deel is in boekdruk, waarbij de uitgebreide verzameling biljetletters van Van Ravensberg goed benut wordt. Na de affiches is ook een aantal historische afbeeldingen opgenomen waarop reclame-uitingen in de Amsterdamse binnenstad te zien zijn. Van Ravensberg was van oudsher gespecialiseerd in (gevel)reclame.

ravensberg-affiche.jpg


Leave a Response