Gouden Privédomein: ‘Haat is een deugd’ van Gustave Flaubert kreeg meeste stemmen

De serie Privé-domein van uitgeverij De Arbeiderspers is al meer dan veertig jaar een geliefd verzamelobject. In de autobiografische reeks verschijnen autobiografieën en egodocumenten van literaire auteurs van wereldformaat, zoals o.a. Paul Auster, Elias Canetti, Goethe (Eckermann), Gustave Flaubert, André Gide, Paul Léautaud, Thomas Mann, Konstantin Paustovskij en Jean-Jacques Rousseau.

Ook van Nederlandse auteurs zijn herinneringen of dagboeken gepubliceerd in de reeks, zoals Maarten ’t Hart, Koos van Zomeren, Ronald Giphart en A.F.Th. van der Heijden.

Begin december 2008 is men begonnen met een aantal akties om de serie onder de aandacht van een breder publiek te brengen. Ondermeer werd een verkiezing uitgeschreven voor ‘het Gouden Privédomein’. Lezers konden hun stem uitbrengen op één van de 267 verschenen delen.flaubert.jpg

Uitslag
De uitslag is inmiddels bekend. Met 22% van de stemmen is Gustave Flaubert, Haat is een deugd is gekozen tot Gouden Privédomein. Dit deel verschijnt binnenkort in een speciale, met goud omlijste editie.

‘Haat is een deugd’ bevat de correspondentie van Flaubert tussen 1834 en 1880. Het vormt een van de meest ontroerende, tragische, komische en leerzame brievenverzamelingen die er bestaan. Flaubert was van mening dat een schrijver zich in zijn romans en verhalen diende te onthouden van elke persoonlijke mening.
Gelukkig had hij de gewoonte om na zijn dagelijkse ‘worsteling met de stijl’ geregeld een of meer brieven te schrijven. Ze bieden een fantastisch inzicht in het leven van een auteur die in zijn schepping overal aanwezig maar nergens zichtbaar wilde zijn
.

De top tien is als volgt:

1. Gustave Flaubert, Haat is een deugd.
2. Boudewijn Büch, Een boekenkast op reis
3. Stefan Zweig, De wereld van gisteren
4. Konstantin Paustovskij, Verre Jaren
5. George Perec, W of de jeugdherinnering
6. Konstantin Paustovskij, Begin van een onbekend tijdperk
7. Johann Peter Eckermann, Gesprekken met Goethe
8. Elias Canetti, De behouden tong
9. Dmitri Sjostakovitsj, Getuigenis
10. Klaus Mann, Het keerpunt.

Veelgezochte titels die niet langer leverbaar zijn worden binnenkort herdrukt.

  • Privé-domein bij de Arbeiderspers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *