Covers with books (51) – Firmin, een lezende rat…

covers51-11.jpg

Als bijdrage aan de ‘literaire zoo’ van de Boekenweek 2009, dit succesvolle boek, dat helaas nog niet in het Nederlands is vertaald.

Hierboven de cover van de Duitse versie van het Amerikaanse boek Firmin: Adventures of a Metropolitan Lowlife, debuut van de Amerikaanse schrijver Sam Savage.

Firmin is de kleinste van een nest ratten, geboren in de kelder van Pembroke Books, een gammele oude boekhandel, gerund door de morsige eigenaar Norman Shine. Als kleintje verliest hij steeds de strijd om voedsel en Firmin begint van de honger te knagen aan de boeken die hem omringen. Dankzij zijn ongebruikelijke dieet, verwerft hij het wonderbaarlijke vermogen om te lezen. Hij ontwikkelt vervolgens een onverzadigbare honger naar literatuur en een zeer on-rat-achtig gevoel van de wereld en zijn plaats daarin.

Maar een literaire rat is een eenzame rat en hij wordt veracht door zijn soortgenoten. Hij denkt een gelijkgestemde ziel te vinden in Norman, totdat deze poogt hem te vergiftigen. Firmin zoekt troost in een lokaal bioscoopje en komt ook nog als huisdier bij een SF-schrijver die boven de boekwinkel woont.

Maar de dagen van de boekhandel en de buurt eromheen zijn geteld. Het gebied is bestemd voor stadsvernieuwing en de kleurrijke wijk wordt bedreigt door de bulldozers.

covers51-2.jpgcovers51-3.jpgcovers51-4.jpgcovers51-5.jpg

Hierboven vier van de vele uitgaven die er inmiddels zijn. Linksboven de eerste druk uit 2006 van uitgeverij Coffee House Press. Deze werd voorzien van illustraties getekend door Michael Mikolowski. De latere uitgaven hebben allemaal tekeningen van Fernando Krahn.

Op de ‘booktrailer’ hieronder krijg je een indruk van de tekenstijl van Krahn.

Sam Savage, 67 jaar werd geboren in Zuid-Carolina en woont nu in Madison, Wisconsin. Hij behaalde zijn doctoraat in de filosofie, maar werkte ook als timmerman, visser, drukker en fietsenmaker. Dit is zijn eerste roman.

  • Een review van het boek op ticon4 – 3 maart 2009.

go_previous.jpggo_covers.jpggo_next.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *