W.G. van de Hulst en Uitgeverij Callenbach – dubbeltentoonstelling in Nijkerk – mrt/aug 2009

tentnijkerk3.jpg

In Nijkerk wordt dit voorjaar een bijzondere dubbeltentoonstelling geopend. De aanleiding is dat het dit jaar 100 jaar geleden is dat de eerste drie boeken werden uitgegeven van de bekende kinderboekenschrijver W.G. van de Hulst. Zij verschenen bij uitgeverij Callenbach, gevestigd in Nijkerk.

tentnijkerk1.jpg

In de bibliotheek komt een tentoonstelling over ‘100 jaar W.G. van de Hulst’. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat uitgeverij Callenbach de eerste drie boeken van W.G. van de Hulst uitgaf. Deze drie bleken de start van een indrukwekkend oeuvre. Naast veel bekende kinderboeken schreef W.G. van de Hulst ook een groot aantal boeken voor het lees- en geschiedenisonderwijs. Een belangrijk deel van het omvangrijke werk van deze pedagoog/schrijver zal worden tentoongesteld. In de bibliotheek.

tentnijkerk4.jpg

Tegelijkertijd laat Museum Oud Nijkerk in de expositie: ‘Lezende mensen, gelukkige mensen’ de geschiedenis van uitgeverij en drukkerij Callenbach zien.

In 1854 startte de 21-jarige G.F. Callenbach in Nijkerk een boekhandel en boekbinderij. Hij begon al snel met het drukken en uitgeven van preken van zijn vader en andere predikanten. In 1875 werd de drukkerij een zelfstandige onderneming. Dit was het begin van een periode waarin de uitgeverij en drukkerij uitgroeiden tot zeer bekende bedrijven, die lange tijd de stad Nijkerk op de kaart zetten. Vooral de christelijke kinderboeken, de kerstboekjes en de romans uit de Nobel-reeks werden beroemd.

Uitgeverij Callenbach is inmiddels overgegaan naar uitgeverij Kok in Kampen. De drukkerij staat nog steeds in Nijkerk en is een belangrijke sponsor van de expositie.

Waar en wanneer

Beide tentoonstellingen zijn te zien van 14 maart t/m 29 augustus 2009.
Museum Oud Nijkerk, Holkerstraat 6, 3861 CE Nijkerk
Bibliotheek Nijkerk, Frieswijkstraat 99, 3861 BK Nijkerk

LET OP – Als u beide tentoonstellingen wilt bezoeken let dan op de beperkte openingstijden van het museum:

  • Woensdagmiddag 13:30 – 16:30 uur
  • Zaterdagmorgen 10:00 – 16:00 uur

  • Zie ook een artikel in De Stentor van 13-03-2009.


Leave a Response