Literatuurplein.nl is gemoderniseerd

literatuurplein1.jpg

Literatuurplein.nl is een digitaal kennis- en ontmoetingsplein voor de literatuur. Het richt zich zowel tot lezers die op zoek zijn naar informatie of op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen als tot de lezers die door deelnemen aan leeskringen, literaire cursussen of schrijfcursussen ook actief in de weer zijn met literatuur.

Het Literatuurplein is, volgens specificaties die zijn vastgelegd in een document van Jef van Gool, gebouwd door The Bright Side of Life. De huidige versie is op 12 maart 2009 online gegaan.

Deze tekst is te lezen in het colofon van Literatuurplein. De wat saaie omschrijving verwijst naar een website die boordevol nuttige en boeiende informatie zit.

Veel moois zat wat verborgen, zoals de inmiddels omvangrijke serie videoportretten van vader en dochter Koppe en de interviews en columns van Annemiek Neefjes en Fleur Speet.

Na drie jaar is de site volledig op de schop gegaan en voorzien van nieuwe mogelijkheden. De belangrijkste daarvan is de aanpasbaarheid.

literatuurplein2.jpg

Als gebruiker kun je de homepage aanpassen (zie hierboven het scherm ‘website aanpassen’)  maken door rubrieken wel of niet in beeld te hebben en ze te verschuiven in de lay-out van je voorkeur en de achtergrondkleur te kiezen.

Op de website zijn de volgende rubrieken te vinden: LiTTerair – Nieuwsberichten – Archief LiTTerair – Archief Nieuwsberichten – Literaire discussies – Gadgets & widgets – Wereldkaart – Tijdlijn – Literaire agenda – Literaire adressen – Leeskringen – Columns – Literaire prijzen – Recensies – Literaire excursies – Literaire cursussen – Interviews – Voorstellingen – Schrijver v/d Week – Een leven lang – Weblinks – Leestips.

Waar Literatuurplein altijd al in uitblonk zijn de auteurspagina’s. Deze geven alle beschikbare info uit de site overzichtelijk weer: gekoppelde boeken, video, interview, nieuws, prijzen en bovendien een (meestal) flink aantal links naar externe info (zie als voorbeeld Joost Zwagerman).

De website valt onder de verantwoordelijkheid van de Vereniging van Openbare Bibliotheken en wordt op 17 maart officieel gepresenteerd in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.



Leave a Response