Collectie Van Noordwijk (kerkboeken met zilverwerk) aangekocht door VU en Bijbels Museum

De collectie Van Noordwijkgoes-kerkb.jpg
De collectie Van Noordwijk bevat ruim 400 kerkboeken met zilveren en gouden sloten uit de periode 1650 tot 1900 en is daarmee de grootste in haar soort in Nederland. Al ruim drie decennia lang verzamelt het echtpaar van Noordwijk exemplaren waarbij hun oog voor uniciteit en diversiteit in stijl, geschiedenis en achtergrond opvalt. Hun interesse werd 35 jaar geleden gewekt toen mevrouw van Noordwijk een armband kreeg, die was gemaakt van het slot van een kerkboek. Gefascineerd door de rijkdom en verfijning besloten zij op zoek te gaan naar bijzondere kerkboeken. In de loop der jaren kochten zij vele exemplaren bij antiquairs, bij particulieren en op beurzen in Nederland en in het buitenland.

Zo ontwikkelden ze een enorme expertise. Zelf zegt het echtpaar Van Noordwijk hierover: “Voor ons is het méér dan alleen een kwestie van verzamelen: we vinden dat dit erfgoed gekoesterd moet worden”.

(bron: Codart.nl)

De eigenaren, ‘op een leeftijd gekomen dat zij nadenken over de toekomst van hun collectie’, wilden de verzameling bij voorkeur in zijn geheel voor Nederland behouden. Ze hebben contact gezocht met de Universiteitsbibliotheek van de VU en het Bijbels Museum.

Beide organisatie hebben toen een gezamenlijke stichting opgericht om fondsen bijeen te brengen om de complete collectie Van Noordwijk te kunnen kopen.

De Bankgiro Loterij heeft nu 300.000 euro ter beschikking gesteld waarmee de unieke collectie gekocht kan worden. Het museum en de VU gaan nu op zoek naar sponsoren om de collectie te restaureren, wat nog eens zo’n 2,5 ton gaat kosten.

Dankzij de bundeling van de krachten en expertise van de twee instellingen is het mogelijk de collectie te exposeren, te conserveren en wetenschappelijk te ontsluiten.

collectienoordwijk-1.jpg



One Response to “Collectie Van Noordwijk (kerkboeken met zilverwerk) aangekocht door VU en Bijbels Museum”

  1. Daan schreef:

    Ben wel benieuwd wat ze er zelf voor betaald hebben. En als er geen geld zou zijn: hoe gaan ze de verzameling dan koesteren?
    Het zijn toch ook de verzamelaars die de prijs kunstmatig hoog houden. Ik ben hier niet van onder de indruk.

Leave a Response