‘World Digital Library’ gaat op 21 april 2009 van start

Op 21 april vindt in Parijs de officiŽle lancering plaats van de World Digital Library.

wdl-1.jpg“The World Digital Library will make available on the Internet, free of charge and in multilingual format, significant primary materials from cultures around the world, including manuscripts, maps, rare books, musical scores, recordings, films, prints, photographs, architectural drawings, and other significant cultural materials. The objectives of the World Digital Library are to promote international and inter-cultural understanding and awareness, provide resources to educators, expand non-English and non-Western content on the Internet, and to contribute to scholarly research.”

Zo komt er enkele maanden na de (her)lancering van Europeana (nog in beta-versie!) dus al weer een portal voor ‘cultuurschatten’, maar nu op wereldniveau.

wdl-logo.jpg
World Digital Library is een door UNESCO gesteund samenwerkingsproject van een aantal belangrijke bibliotheken, gericht op het via internet gratis toegankelijk maken van primaire bronnen. Dat kunnen boeken zijn, maar ook beeld- en geluidmateriaal.

De WDL is ontwikkeld door een team van de Library of Congress. Bijdragen en expertise wordt verder geleverd door nationale bibliotheken en de culturele en educatieve instellingen in onder meer BraziliŽ, Egypte, China, Frankrijk, Irak, IsraŽl, Japan, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In totaal zijn er op dit moment 32 partners aangesloten bij het projekt.

In 2005 werd door het Library of Congress het idee voorgesteld om tot een wereldwijde presentatie te komen van digitale documenten en in oktober 2007 werd een prototype – zie bovenstaande video – gelanceerd (zie art. in bv Washington Post).

Op de website van de World Digital Library verscheen in de zomer van 2008 nog een bericht over de deelname van het Nationale Archief van de VS aan het project, maar verder bleef het stil.

En nu dus opeens de aankondiging dat de site op 21 april a.s. gelanceerd wordt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *