Presentatie van Het Wereldboek…

wereldboek6.jpg

Zondagmiddag 19 april 2009. Een van de laatste aktiviteiten in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad was de Culturele Bazaar die dit weekend plaats vond in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord.

De reden om mij naar deze lokatie te spoeden was vooral om de presentatie bij te wonen van een van de aardigste projekten die in de buik van Amsterdam Wereldboekenstad werden uitgebroed.

Idee
Het oorspronkelijke idee was om het publiek kennis te laten maken met de wijze waarop in ‘vroeger tijden’ een boek werd geproduceerd.
Tijdens De Open Monumentendag in september 2008 zou bij drukkerijen, grafische ateliers e.d. die nog in het bezit zijn van (draaiende!) ‘boekdruk-stopcylinderpersen’ op elk van deze persen één pagina van een boek gedrukt worden, uitgaande van een tevoren afgesproken (basis)concept. Op een later tijdstip zouden deze bedrukte vellen verzameld worden om uiteindelijk gebonden cq. verzameld te worden tot een kunst-typografisch ‘boek’.

Boekwerk in uitvoering
Het idee werd zo enthousiast ontvangen dat het niet beperkt bleef tot die ene demonstratiedag maar zich, onder aanvoering van Martin Veltman van Stichting Weerdruk, ontwikkelde tot het projekt ‘Boekwerk in uitvoering’ waaraan een jaar lang is gewerkt.

Tweeëntwintig schrijvers werd gevraagd een tekst te maken over het thema ‘de wereld van het boek’, zesentwintig ontwerpers hebben, samen met twaalf fotografen en illustratoren, deze teksten vormgegeven. Deze ontwerpen zijn gedrukt bij vijfendertig verschillende drukkerijen, waaronder enkele ambachtelijke boek- en steendrukkerijen.

Al deze inspanningen leverden uiteindelijk de 28 katernen op die nu samen het Wereldboek vormen. Alle katernen zijn totaal verschillend van vorm en formaat, papiersoort en inhoud (essays, proza, poëzie). Wat ze gemeenschappelijk hebben is topkwaliteit in vormgeving en drukkunst.

Presentatie
In een bomvolle tent vond de presentatie van het Wereldboek plaats. De presentatie was in handen van het projectteam Martin Veltman en Frans Lasès. Er was muziek van Trio Tamicos. Er werd een sfeervolle filmische impressie gedraaid van programmamaker en vormgever Kees Boas getoond over de totstandkoming van het Wereldboek.

wereldboek3.jpg

Wim Brands (bekend van het VPRO-programma Boeken) ging in gesprek met een aantal betrokkenen over de toekomst van het boek. Waarbij de conclusie was dat vooral voor het kunstzinnig vormgegeven boek nog voldoende toekomst is, naast een toenemend gebruik van electronische leesmachines.

wereldboek1.jpg

Bij het betreden van de tent had iedere bezoeker een nummer gekregen. Een meisje toverde een nummer uit de rode hoed en de gelukkige bezitster van dat nummer kreeg het eerste exemplaar van het Wereldboek overhandigd door Jan de Jong van Uitgeverij de Buitenkant.

wereldboek2.jpg

Omdat de katernen zo verschillend zijn heeft men een draagmap ontwikkeld met daarin gevouwen vellen waarin de katernen gestoken zijn. Het Wereldboek is een echt collectors item! De oplage is beperkt tot 500 exemplaren. Een deel is bestemd voor de medewerkers aan het projekt, die dit over het algemeen belangeloos deden, het resterende deel is te koop voor 250 euro per map.

wereldboek7.jpg
Jan de Jong toont de vele belangstellenden het eindprodukt en noteert de bestellingen.

wereldboek4.jpg

Gelijktijdig met het verschijnen van het Wereldboek werd er een ‘bulkboekuitgave’ gepresenteerd. Een uitstekend idee om de toch exclusieve uitgave voor meer mensen toegankelijk te maken. Alle drukvellen van de 28 katernen werden gedrukt op krantenpapier in een driedelig ‘bulkBoekwerk’.

wereldboek9.jpg

Drukkerij Dijkman Offset sponsorde 5.000 exemplaren van deze uitgave.

wereldboek8.jpg

Na afloop drukte op de borrel – u aangeboden door Amsterdam Wereldboekenstad – terwijl binnen in de tent eindelijk in alle rust de tentoongestelde katernen konden worden bekeken.

wereldboek5.jpg


Leave a Response