Bob den Uyl Prijs 2009 voor Martin Bril

bobdenuylprijs2009-2.jpg
Schrijver Martin Bril heeft de Bob den Uyl Prijs van de VPRO gewonnen. Hij kreeg 5000 euro en een plastiek voor zijn boek De kleine keizer, over Napoleon Bonaparte. De prijs wordt elk jaar uitgereikt voor het beste literaire of journalistieke reisboek.

Wegens zijn ziekte kon hij vanmiddag niet zelf zijn prijs in ontvangst nemen.

De kleine keizer – Martin Bril
Wie van Frankrijk houdt, kan niet om hem heen: Napoleon Bonaparte. Al ruim honderdtachtig jaar dood, en toch is hij nog overal. Schrijver en columnist Martin Bril maakte vier jaar geleden kennis met Napoleon toen hij Corsica bezocht. Daarna las hij een paar boeken over de Franse keizer en ineens was hij Napoleon-gek. Zoals altijd als hij zijn verbeelding wil voeding, ging Bril vervolgens op pad. Hij bezocht slagvelden, archieven, monumenten en musea, in Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië, België en Nederland. ‘De kleine keizer’ is een boek over een ondoorgrondelijke figuur, over eenzaamheid, over de dwaasheid van de geschiedenis en de troost van de petite histoire, over Frankrijk, toen en nu.

De overige genomineerden waren: Jelle Brandt Corstius – Rusland voor gevorderden (Prometheus), Dylan van Eijkeren – Het beste land ter wereld (De Geus), Marona van den Heuvel – Bentleys in de steppe (Atlas) en Carolijn Visser – Shanghai Skyline (Augustus),
Lieve Joris – De hoogvlaktes (Augustus) en Rudi Vranckx – Stemmen uit de oorlog (Meulenhoff/Manteau).

  • Website Bob den Uyl Prijs.


Leave a Response