The American Book Center, aanwinst voor het Spui

Het Spui in Amsterdam, met zijn boekenmarkt, Atheneumboekhandel (bestond in september 40 jaar), de universiteitsbibliotheek om de hoek, is al heel lang in afwachting van de komst van The American Book Center.abc-pand_spui.jpg

Vandaag – Thanksgiving Day – was het zover. Na een lange, vertraagde verbouwing is het pand op de hoek (Spui 12) geopend.

logo-abc.jpgHet begon allemaal in 1972 toen twee Amerikanen een boekenwinkel begonnen om de Amerikaanse bezoekers en inwoners van Amsterdam van boeken in hun moedertaal te voorzien. Op dat moment wisten ze niet dat het juist de autochtone bevolking was die de grootste klantenkring van de winkel zou vormen.
Ooit begonnen als winkeltje met bijna uitsluitend SF-boeken, kunt u tegenwoordig terecht bij The American Book Center voor Engelse boeken in alle mogelijk denkbare thema’s.abc-boom.jpg
Lynn Kaplanian-Buller, sinds 1972 bij het bedrijf, nam in 1983 samen met haar echtgenoot de winkel over. Nu verhuizen ze van de Kalverstraat naar het grote pand op het Spui.
Hetgeen The American Book Center anders maakt dan andere boekwinkels is de manier van samenstellen van de collectie boeken. 32 van de 40 verkopers van de winkel zijn tevens inkoper. Zij beheren hun eigen deel van de winkel, eigen thema, en kopen hier zelf voor in. Puur op vraag en behoefte van de klanten naar bepaalde thema’s. Op deze manier hebben de inkopers altijd het eigen deel van het assortiment in de hand en wordt ten alle tijden aan de wensen van de klant tegemoet gekomen.

In het Parool van 9 september 2006 stond een heel aardig artikel over “het Heilige Boekenplein” – lees het hier.

The American Bookshop, Spui 12. / Weblog over verhuizing en historie.

Boekhandel Atheneum, Spui 14-16.



8 Responses to “The American Book Center, aanwinst voor het Spui”

  1. hessel mol schreef:

    Hallo,

    Ik ben op zoek naar het maart nummer van de Amerikaanse glossy Vanity Fair. Verkopen jullie deze ook?

  2. boekendingen schreef:

    Nee, verkopen wij niet. Heb je geprobeerd bij de Atheneum boekhandel? – telefoon 020-5141460.

  3. jeanet schreef:

    Ik ben op zoek naar 1000 art journal pages . Hebben jullie dat?

  4. Henk Hulsegge schreef:

    Hallo, ik ben naarstig op zoek naar de kattenscheurkalender van workman.com. hebben jullie deze kalender? Nee? kunnen jullie hem dan voor mij bestellen? Of heb je nog een tip hoe ik er aan kan komen?

    vr.gr. Henk Hulsegge

  5. stephanie schreef:

    hallo
    ik wil graag weten of jullie de tijdschrift DAMAN hebben in jullie winkel

  6. Freddy van Halm schreef:

    Hallo,

    Hebben jullie ook een ordner, A5 formaat, met drie ringen. met als ring afstand 7 cm?

    Ik hoor het graag,

    groet

    Freddy

  7. Ria Boersma schreef:

    Wat een prachtige geste gisteren 7 juni 2014 van de American Book Center op het Spui in Amsterdam. Werden er zomaar duizenden boeken aan de voeten van alle Amsterdammers en toeristen gelegd. Mocht je gratis meenemen. Super! Ik zit nu thuis in Rotterdam het mooie fotoboek van Ansel Adams te bekijken. Bedankt!

  8. boekendingen schreef:

    Ria en andere lezers, ter informatie.
    Lees hier hoe het zat met de gratis boeken…
    http://www.abc.nl/frontpage/events/index.php?show=details&place=abc&event=1297

Leave a Response