The American Book Center, aanwinst voor het Spui

Het Spui in Amsterdam, met zijn boekenmarkt, Atheneumboekhandel (bestond in september 40 jaar), de universiteitsbibliotheek om de hoek, is al heel lang in afwachting van de komst van The American Book Center.abc-pand_spui.jpg

Vandaag – Thanksgiving Day – was het zover. Na een lange, vertraagde verbouwing is het pand op de hoek (Spui 12) geopend.

logo-abc.jpgHet begon allemaal in 1972 toen twee Amerikanen een boekenwinkel begonnen om de Amerikaanse bezoekers en inwoners van Amsterdam van boeken in hun moedertaal te voorzien. Op dat moment wisten ze niet dat het juist de autochtone bevolking was die de grootste klantenkring van de winkel zou vormen.
Ooit begonnen als winkeltje met bijna uitsluitend SF-boeken, kunt u tegenwoordig terecht bij The American Book Center voor Engelse boeken in alle mogelijk denkbare thema’s.abc-boom.jpg
Lynn Kaplanian-Buller, sinds 1972 bij het bedrijf, nam in 1983 samen met haar echtgenoot de winkel over. Nu verhuizen ze van de Kalverstraat naar het grote pand op het Spui.
Hetgeen The American Book Center anders maakt dan andere boekwinkels is de manier van samenstellen van de collectie boeken. 32 van de 40 verkopers van de winkel zijn tevens inkoper. Zij beheren hun eigen deel van de winkel, eigen thema, en kopen hier zelf voor in. Puur op vraag en behoefte van de klanten naar bepaalde thema’s. Op deze manier hebben de inkopers altijd het eigen deel van het assortiment in de hand en wordt ten alle tijden aan de wensen van de klant tegemoet gekomen.

In het Parool van 9 september 2006 stond een heel aardig artikel over “het Heilige Boekenplein” – lees het hier.

The American Bookshop, Spui 12. / Weblog over verhuizing en historie.

Boekhandel Atheneum, Spui 14-16.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *