‘De propagandaoorlog’ – oorlogsaffiches en verzets- drukwerk vanaf 29 april 2009 bij SAB Deventer

sab-oorlog2.jpg

Indrukwekkend en indringend zijn ze, de oorlogsaffiches die Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB) onder de titel ‘De Propagandaoorlog’ in de periode 29 april tot en met 31 augustus 2009 exposeert.

Duits en Deventer drukwerk
De affiches zijn voornamelijk afkomstig van de bezetter, de NSB en andere aan de nazi’s gelieerde organisaties. Daarnaast worden aanplakbiljetten en aankondigingen getoond die betrekking hebben op Deventer in oorlogstijd. Wat deze tentoonstelling zo speciaal maakt, is de aandacht voor de interactie tussen enerzijds de bezetter en de NSB, anderzijds de illegaliteit en de geallieerden. Sommige uitgaven van het verzet, vaak niet meer dan een eenvoudig stencil, zijn een directe reactie op de propaganda van de Duitsers. Maar ook de Duitsers en de NSB reageerden op het drukwerk van het verzet en op de pamfletten die de geallieerde luchtmacht in groten getale verspreidde.

Prachtige uitgaven
Bijzondere aandacht is er voor de clandestiene uitgaven van drukkerij De IJsel. Deze Deventer drukker maakte in de oorlogsjaren prachtig verzorgde uitgaven in opdracht van Amsterdamse uitgevers. sab-oorlog1.jpgIn Deventer, bij drukker W. Overeem aan het Muggeplein, werd de Oost-Nederlandse editie van Trouw gedrukt. Dat dit niet zonder gevaar was, blijkt wel uit het feit dat drie medewerkers van de drukkerij door de bezetter werden omgebracht. De materialen komen vanwege hun kwetsbaarheid maar zelden uit de kluizen van SAB en worden nu voor het eerst in deze samenstelling aan het grote publiek getoond.

Gelijknamig boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een begeleidende publicatie, geschreven door Dinand Webbink en Ester Smit. Het prachtig geïllustreerde boek kost € 15,- en is vanaf 29 april te koop bij Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek.

In de hal van SAB, Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek, Klooster 12 te Deventer, van 29 april tot en met 31 augustus 2009.



Leave a Response