‘Bookish’ bibliotheekbalie bij Bouwkunde in Delft

balie-bieb-bouwkunde-1.jpg

De verwoestende brand op 13 mei 2008, bij het faculteitsgebouw Bouwkunde in Delft is nu bijna een jaar geleden.
De faculteit heeft inmiddels (tijdelijk) onderdak gevonden in een klassiek gebouw, het universiteitsgebouw ‘Rode Scheikunde’, later hoofdgebouw van de TU, aan de Julianalaan 132-134 naar ontwerp van architect Van Drecht uit 1918-1923 (hier meer over de geschiedenis van dit gebouw).

balie-bieb-bouwkunde-2.jpgIn het oude gebouw zijn noodzakelijke aanpassingen en moderne voorzieningen aangebracht onder de projectnaam BK-City.

Een belangrijk onderdeel daarvan is de faculteitsbibliotheek, gerealiseerd door Fokkema Architecten.

“Opvallendste verschijning bij binnenkomst is een uit boeken opgetrokken balie. De verschillende tinten papier van de bladzijden vormen een subtiel kleurenpatroon. De bovenste lagen bestaan uit architectuurboeken, waarvan de kaften onder een glazen plaat zichtbaar zijn.”

‘Building for Bouwkunde’
De brand in 2008 was aanleiding voor het lanceren van een internationale ideeėnprijsvraag voor een nieuw gebouw. De prijsvraag leverde maar liefst 466 inzendingen uit 50 verschillende landen op. Het resultaat is te zien op een tentoonstelling in het NAI in Rotterdam.

  • ‘Building for Bouwkunde’, tot 9 augustus 2009.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


3 Responses to “‘Bookish’ bibliotheekbalie bij Bouwkunde in Delft”

  1. […] Ongetwijfeld zullen we in dat nog lange traject ook nog wel eens met een of meerdere bezuinigingsopdrachten geconfronteerd worden. Inspiratie kunnen we daarbij dan opdoen bij het nieuwe tijdelijke onderkomen van de faculteitsbibliotheek Bouwkunde van de TU Delft. Dat nieuwe onderkomen wordt gedomineerd door een balie van … boeken! Geweldig idee. Dat kunnen wij natuurlijk ook. Niet alleen een balie, maar ook de tafels, de stoelen, wellicht zelfs de boekenkasten! We hebben nog wel een paar kilometertjes af te stoten materiaal in ons depot in Amsterdam Zuidoost staan. Dat we daar niet eerder aan gedacht hebben. […]

  2. Paul says:

    Link naar de website van de ontwerpers:

    Fokkema en Partners Architecten

    http://www.fokkema-partners.nl/Flashsite/FokkemaIndex.php#/Projects/Type/Education/TU%20Delft%20Bouwkunde

Leave a Response