Het nieuwe Magrittemuseum op de Brusselse Kunstberg opent haar deuren op 30 mei 2009

museummagritte-2.jpg

De Kunstberg in Brussel krijgt er weer een museum bij. Aan het Koningsplein zullen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, in samenwerking met de Fondation Magritte het “Musée Magritte Museum” openen. (Afb. van Microsoft Virtual Earth.)

  • Het museum opent officieel op 2 juni 2009. Maar op zaterdag 30 mei is er een feestelijke opening, waarbij iedereen van 10 tot 22 uur gratis het museum mag bezoeken.

In het museum zullen bezoekers ’s werelds grootste collectie werken van René Magritte (1898- 1967) kunnen ontdekken. De verzameling bestrijkt alle periodes uit het leven van de kunstenaar en alle kunstvormen die hij beoefende.

museummagritte-1.jpg
Tijdens de verbouwing ging het pand schuil achter een enorm zeildoek, met daarop een schildering van het gebouw en het bekende werk L’Empire des lumières.

De website www.musee-magritte-museum.be is op dit moment nog ‘in opbouw’, maar er is wel een video te bekijken die een goede impressie geeft van hetgeen je in het museum kunt verwachten.

Boek boekmagritte.jpg
Ter gelegenheid van de opening van het Magritte Museum verschijnt bij het Mercatorfonds een herdruk van het standaardwerk ‘Magritte’ van David Sylvester met een inleiding door Michel Draguet, de algemeen directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, die het initiatief nam voor het museum.

Het monumentale werk van David Sylvester toont de ongelooflijke creativiteit van René Magritte in haar volle draagwijdte. Magritte bezat een fenomenale poëtische verbeelding, hij was ontegenzeglijk de vruchtbaarste kunstenaar van het internationale surrealisme. Nu weldra het nieuwe Magritte Museum, met ongeveer 160 werken van de kunstenaar, opent in Brussel, is een heruitgave van het boek van David Sylvester, dat al meer dan een decennium niet meer verkrijgbaar was, zonder meer een noodzaak.

Meer informatie over het boek.



Leave a Response