‘Letterenmanifest’ bepleit 7 miljoen euro extra voor letterenbudget

23 november 2006 > Onder auspiciën van het Boekenoverleg van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) verscheen daags voor de Tweede Kamerverkiezingen het manifest De uitkijkpost van de literatuur, een manifest uit de wereld boek en letteren.

Het manifest werd op 21 november jl. aangeboden aan de Raad voor Cultuur. Er wordt een verhoging van het letterenbudget bepleit van 7 miljoen euro. Als reactie op de teleurstellende letterenbrief dit voorjaar van de toenmalig staatssecretaris bespreekt het Boekenoverleg – waar ook het Fonds voor de Letteren deel van uit maakt – alle ontwikkelen in en om het vak die relevant zijn. En er wordt een reactie gegeven op het overheidsbeleid. Dit alles onder het motto: Een slimme overheid investeert in letterenbeleid.

In het manifest wordt een verruiming gevraagd van de budgetten voor werkbeurzen, productiesubsidies voor schrijvers, vertalers, binnen- en buitenlandse uitgeverijen van maar liefst 2 miljoen euro. Onderzoek, scholing en professionalisering, letterenonderwijs en leesbevorderingen zouden gezamenlijk 2,5 miljoen euro meer ruimte moeten krijgen. De overige 2,5 miljoen gewenste verruiming zou ten goede komen aan ‘innovatie en digitalisering’, ‘internationalisering en culturele dialoog’, ‘literatuur en economie’ en tenslotte promotie en profilering van Nederlandstalige literatuur.

Lees het hele bericht bij de Nederlandse Taalunie. Daar kunt u ook de volledige tekst van het manifest en de aanbiedingsbrief downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *