Archief Leidse uitgever Brill – van 1683 – naar de UvA

23 november 2006 > De wetenschappelijke uitgeverij Koninklijke Brill uit Leiden schenkt zijn complete historische archief (bedrijfs- en fondsarchief) aan de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. In opdracht van die Stichting zal het archief ontsloten worden en daardoor beschikbaar komen voor onderzoek. De bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam zal de collecties voortaan in bruikleen beheren.
Brill is een wetenschappelijke uitgeverij die sinds 1683 in Leiden is gevestigd. Door de aanwezigheid van de Universiteit Leiden was het voor de uitgeverij mogelijk snel te groeien en zich te ontwikkelen tot een van de belangrijkste uitgeverijen op het gebied van Oosterse talen, culturen van verre landen, godsdiensten en geschiedenis. Het archief uit de beginperiode – collectie Luchtmans 1683 tot circa 1850 – bevond zich reeds bij de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Met de aanvulling van het archief uit de periode 1850-1991 is een nagenoeg compleet beeld te vormen van de ontwikkeling van het bedrijf.

Het bedrijfs- en fondsarchief van Brill is het enige boekhandels- en uitgeverijarchief over zo’n lange periode dat zich in Nederland bevindt. Hierdoor is het van grote waarde voor wetenschappers die de ontwikkeling van het boekenvak bestuderen.
(Bron: Leidsch Dagblad 22-11-2006 + persbericht Brill)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *