27 mei 2009 – Haagse uitgever BZZTôH is failliet

De Haagse uitgeverij BZZTôH is failliet, dat meldt het AD-HC. De veertien medewerkers worden ontslagen. BZZTôH is een bekende uitgeverij van boeken en literaire heruitgaven en is gevestigd aan de Laan van Meerdervoort.

Volgens de curator heeft het bedrijf zelf het faillissement aangevraagd omdat de omzet erg was gedaald waardoor de kosten niet meer konden worden betaald. BZZTôH zou in 2010 40 jaar hebben bestaan. (tekst van Den Haag fm)

Wikipedia: De uitgeverij is genoemd naar het geluid dat de valbijl van de guillotine maakt in zijn vaart naar en zijn aankomst op het hakblok.

bzzlletin-25.jpg– Op 24 februari 1970 werd BZZTôH opgericht. Aanvankelijk richtte BZZTôH zich op alle vormen van podiumkunsten, maar al snel werden alleen nog avonden georganiseerd waarin literatuur en schrijvers centraal stonden.

In die tijd werd ook BZZLLETIN opgericht, dat binnen korte tijd wist uit te groeien tot het grootste literaire tijdschrift van Nederland.
Zoals min of meer gebruikelijk in die jaren werden de activiteiten van BZZTôH geheel gesubsidieerd door de landelijke en lokale overheid. Deze subsidiekranen werden echter begin jaren tachtig langzaam maar zeker dichtgedraaid. In die tijd nam BZZTôH dan ook de beslissing zich geheel te gaan concentreren op het uitgeven van boeken.

– Het literaire tijdschrift Bzzlletin werd 25 jaar (291 nummers) uitgegeven en nog altijd zwerft het rond op allerlei tweedehands verkoopkanalen. Vooral door zijn vele ‘speciale nummers’ is het blad in veel verzamelingen aanwezig.Het laatste nummer verscheen in november 2004.

update

“De curator meldde dat er een partij was die de handelsnaam, de inventaris, de boeken en de schrijvers wilde overnemen. Deze nieuwe uitgeverij, ‘BBNC uitgevers’, maakte de doorstart met vier van de veertien werknemers. BZZTôH blijft als merknaam bestaan.” (wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *