Dordrecht herdenkt 150e geboortedag Jacques Perk met lezing op 10 juni 2009

jacques-perk-gevelsteen.jpg
Gedenkplaat in de Lange Breestraat in Dordrecht waar vroeger het
geboortehuis van Jacques Perk (1859) stond:

‘Mijn ziel wiekt als een / leeuwriklied naar boven /
tot boven ’t licht haar / lichter licht gemoet’

LEZING OVER JACQUES PERK op 10 juni 2009

jacques-perk.jpgOp 10 juni is het op de kop af 150 jaar geleden is (10 juni 1859) dat in Dordrecht, in de Lange Breestraat, Jacques Perk geboren werd, zoon van de Waalse dominee M.A. Perk, die onder meer actief lid van het Dordtse leesgezelschap Diversa sed Una, waar hij letterkundigen van naam (o.w. Beets) spreekbeurten liet houden. Zelfs Victor Hugo heeft dominee Perk in Dordrecht ontvangen.

Onsterfelijk zou Jacques Perk later worden met zijn dichtregels uit het begin van ‘Iris’: ‘Ik ben geboren uit zonnegloren / En een zucht van de ziedende zee’. In de literatuur is Perk bekend geworden als de jong gestorven (1 nov. 1881) Tachtiger van o.a. de beroemde ‘Mathilde-cyclus’.

Hoewel Jacques Perk maar een beperkte tijd in Dordrecht heeft gewoond (9 jaar), kan hij gezien worden als een Dordtenaar van grote naam, die op zijn geboortedag een literaire bijeenkomst ter herdenking van dat feit meer dan waard is.

Dr. Fabian Stolk, universitair docent van de afdeling Moderne Nederlandse Letterkunde van de Universiteit Utrecht, zal op 10 juni een lezing verzorgen over Jacques Perk. Stolk promoveerde op de dichter Gerrit Achterberg en bezorgde in 2006 de ‘Gedichten’ van Perk. Hij schreef tevens het artikel over Jacques Perk in het Kritisch Literatuur Lexicon.

De Nederlandse componist Alphons Diepenbrock (1862-1921), die bevriend was met vele Tachtigers (o.w. Van Eeden, Perk, Verwey, Van Deyssel), zette o.a. van Jacques Perk gedichten op muziek. Cecilia Boschman (piano) en Marjoleine Schaap (zang) zullen op deze avond twee gedichten van Perk ten gehore brengen.

De avond vindt plaats in het Centrum Beeldende Kunst, Voorstraat 180 te Dordrecht. Aanvang: 20.00 uur.
Toegangsprijs: 5 Euro (kaarten verkrijgbaar bij Boekhandel De Bengel, CBK, Stichting Perspektief en ’s-avonds aan de zaal)
De organisatie is in handen van Stichting Perspektief en CBK en wordt ondersteund door de Gemeente Dordrecht.

NB – Blijkbaar was enige stimulerende aandacht ‘uit het veld’ nodig om bovengenoemde avond te organiseren.

  • Ook het nog jonge Platform Stedelijke Herdenking in Dordrecht drong aan op enigerlei vorm van herdenking. Zie het artikel in AD, dd 29 maart 2009.


Leave a Response