Lezing Saskia de Bodt over het beeld van Nederland in Amerikaanse kinderboeken – 7 juni 2009

Zondag 7 juni 2009 – Lezing door Saskia de Bodt over het beeld van Nederland in Amerikaanse kinderboeken.

In het kader van de manifestatie Holland Mania in Leiden, houdt Saskia de Bodt, Bijzonder Hoogleraar Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam, een lezing over Hansje Brinker en vele andere typisch Hollandse iconen waar Amerikaanse kinderen mee opgroeiden. Aan de hand van vele prachtige illustraties beschrijft zij de verschillende aspecten van het Amerikaanse Holland-beeld.

Het bijbehorende boek van haar hand, Kinderen van Holland, is in het museum te koop.

Info: aanvang 14.00 uur, toegang gratis op vertoon van entreebewijs museum, locatie Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden.

kinderen-van-holland.jpg

Kinderen van Holland wordt uitgegeven door Uitgeverij d’jonge Hond.

Het is deel 2 in een reeks over geïllustreerde (kinder)boeken in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek. Saskia de Bodt is auteur en tevens eindredacteur van deze reeks.

Eerder verscheen Zwart. Het beeld van de zwarte mens in de Nederlandse illustratiekunst 1880-1980.

Publicatiegegevens:

Uitgeverij d’jonge Hond
ISBN 978-90-89100-98-6
Prijs € 18,95


De collectie Edelman

edelman-2.jpgedelman-1.jpg
(afb. KB)

Het boek Kinderen van Holland is gebaseerd op de Edelmancollectie, die in maart 2004 door Hendrik Edelman, professor emeritus van de Rutgers University in New Jersey U.S.A., aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag werd geschonken.

In vele jaren bracht hij ruim driehonderd Amerikaanse boeken voor kinderen en volwassenen over de relatie tussen Nederland en Amerika bijeen. Deze negentiende- en twintigste-eeuwse boeken geven een verrassend inzicht in de beeldvorming van Nederland, zoals die in Amerika plaatsvond. Vooral in de kinderboeken vindt men vele afbeeldingen en beschrijvingen van Nederlands geachte elementen zoals klederdrachten, klompen, molens, tulpen, schaatsen, schepen, kaas en Sinterklaas.

In De Lakenhal worden ook een twintigtal boeken uit de Edelmancollectie getoond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *