Tentoonstelling ‘De Psalmen Davids’ – VU bibliotheek toont Buitink-collectie – tot 1 sept. 2009

psalm-3.jpg

Op 19 mei is aan de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit in Amsterdam een indrukwekkende collectie psalmboeken overgedragen, van de gepassioneerde verzamelaar Gert-Jan Buitink.

psalm-1.jpgDe verzameling documenteert tot in detail hoe het gereformeerd-protestantse psalmboek en in het bijzonder het Geneefse psalter is ontstaan en zich over Europa heeft verspreid.

De collectie bevat talloze uiterst zeldzame uitgaven van het Geneefse psalmboek dat op instigatie van Calvijn door Marot en De Bèze in de tweede helft van de zestiende eeuw werd vervaardigd.

De verzameling bevat daarnaast ook meerdere zeldzame uitgaven van andere Nederlandse liedboeken, waaronder de Souterliedekens, maar ook de Zeeuwsche Nachtegael, het Boertigh…liedt-boeck, het Geuse liet-boeck en verschillende andere wereldse liedboeken. Bijzonder is een exemplaar van Revius’ Over-Ysselsche sangen en dichten, met daarin een handgeschreven opdracht van Revius aan Johannes Bogerman.

  • Zie ook het bericht bij VU.

Tentoonstelling
Ter gelegenheid van deze overdracht heeft de afdeling Bijzondere Collecties van de UB een tentoonstelling ingericht: ‘De Psalmen Davids. Hoogtepunten uit de geschiedenis van het Geneefse Psalter’.
De tentoonstelling laat een groot aantal originelen zien.

(Alleen op werkdagen te bezoeken van 9-17 uur.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *