‘Vreemdigheden en rariteyten’ – Tentoonstelling Universiteitsbibliotheek Leiden vanaf 5 juni 2009

Vanaf 5 juni 2009 is in de Universiteitsbibliotheek Leiden een tentoonstelling te zien met bijzondere Leidse boeken van vóór 1800 die alleen in Leiden te vinden zijn.

ub-leiden-logo120.jpgAl vóór 1800 was Leiden erg actief op het gebied van de boekproductie, waarbij de meest opmerkelijke onderwerpen niet geschuwd werden. Dit laat de Universiteitsbibliotheek Leiden vanaf 5 juni zien in de tentoonstelling ‘Vreemdigheden en rariteyten; zeldzame boeken uit Leidse collecties’, met bijzondere Leidse boeken van vóór 1800 die alleen in Leiden te vinden zijn. Het gaat om stedelijke publicaties van de Leidse stadhuispers en om boeken op tal van terreinen: van het Avondmaal tot de windhandel, van het leren van Latijn tot het spelen van muziek, van het Leids ontzet tot de patriottentijd, van ingekleurde boeken over de natuur tot toneelstukken over verwikkelingen in de liefde. De tentoonstelling geeft een beeld van de grote diversiteit van de Leidse boekproductie.

Short-Title Catalogue Netherlands (STCN)
stcn-logo120.jpgDe afgelopen jaren is door een aantal bibliotheken hard gewerkt aan een databestand van alle in Nederland of in het Nederlands gepubliceerde boeken tot en met het jaar 1800. De boeken staan beschreven in de Short-Title Catalogue Netherlands (STCN).

Het project wordt dit jaar afgerond en in juni 2009 sluit een team van de STCN de werkzaamheden in de Universiteitsbibliotheek Leiden af. Het gaat daarbij om maar liefst 70.000 titels in 90.000 exemplaren. Daarmee weerspiegelt dit enorme project meteen de omvang van de Leidse boekproductie en van de betreffende collectie in de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Ter gelegenheid van de afronding van het project organiseren de STCN en de Universiteitsbibliotheek Leiden deze aantrekkelijke tentoonstelling met een kleine selectie van boeken die opgenomen zijn in het databestand. Andere Leidse unica zullen vanaf 25 juni te zien zijn op de website van de STCN.

Opening
De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op donderdag 4 juni om 16.00 uur in de Grote Vergaderzaal van de Universiteitsbibliotheek met korte lezingen en anekdotes over het STCN project.

  • Tentoonstelling ‘Vreemdigheden en rariteyten’ van 5 juni tot 27 juli 2009 – Universiteitsbibliotheek, Witte Singel 27, 2311 BG Leiden.


2 Responses to “‘Vreemdigheden en rariteyten’ – Tentoonstelling Universiteitsbibliotheek Leiden vanaf 5 juni 2009”

  1. F.H. de Goojer schreef:

    Geachte mevrouw, mijnheer,

    Onlangs heb ik de tentoonstelling “Vreemdigheden en rariteyten” in de UB Leiden bezocht. Een leuke en interessante tentoonstelling, waarvoor ik graag mijn complimenten aan de samenstellers wil maken. Ik zou u echter de suggestie willen doen om dergelijke tentoonstellingen voortaan op te stellen in een ruimte, waar het gebruik van de mobiele telefoon ten strengste is verboden. Nu was er de een na ander, dat de tentoonstellingrruimte deed weergalmen met onzinnige mededelingen in de trant van: “Hallo met mij, ik ben in de bieb!!!”.

    Met de meeste hoogachting,

    F.H. de Goojer

  2. boekendingen schreef:

    Dank voor uw opmerking. Ik heb uw commentaar doorgezonden aan de verantwoordelijke persoon bij de Universiteitsbibliotheek.

Leave a Response