(T) Plan Deventer ‘Bijenkorf’ met nieuwe bibliotheek sneuvelt in politieke crisis

deventerbieb.jpg
In februari 2009 stapte het College van B&W in Deventer op vanwege de ontwikkelingen rond de plannen voor een nieuw stadskantoor en bibliotheek (zie eerder bericht BD).

Een maand later gaven ze na een geslaagde lijmpoging van Jan Terlouw aan toch door te zullen gaan met het college.

Maar vandaag bericht De Stentor:

DEVENTER – GroenLinks, CDA en VVD willen niet langer samenwerken met de PvdA in het Deventer stadsbestuur. Ook de veelbesproken plannen voor een nieuw stadskantoor met bibliotheek kunnen in de prullenbak. Dat hebben de fracties dinsdagochtend bekend gemaakt.

Aanleiding voor het opzeggen van het vertrouwen is het ‘gebrek aan bestuurlijke kracht en leiderschap van de huidige PvdA-fractie en wethouders in en rondom het dossier stadskantoor’, staat geschreven in een gezamenlijke verklaring van GroenLinks, CDA en VVD.

De drie partijen zullen morgen tijdens de vergadering van de gemeenteraad de twee PvdA-wethouders, Jos Fleskes en Andries van den Berg, oproepen hun portefeuilles neer te leggen. Er is geen basis meer voor verdere samenwerking. GroenLinks, CDA en VVD willen samen in het college de stad blijven besturen. Deze samenwerking kan echter niet meer rekenen op een meerderheid in de raad. Maart volgend jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad.

GroenLinks, CDA en VVD willen ‘verder geen energie meer steken’ in de plannen voor de bouw van een stadskantoor en bibliotheek aan het Grote Kerkhof. Aan die plannen is vele jaren gewerkt en eind deze maand moest de raad definitief oordelen over het plan dat vele voor- en tegenstanders kent. GroenLinks, CDA en VVD zien geen andere uitweg uit de politieke impasse, maar tonen zich desondanks ’teleurgesteld’ over het afblazen van de plannen.

De drie partijen willen op dit moment geen nadere toelichting geven. Morgen leggen ze tijdens de raadsvergadering een verklaring af.

Op de website is ook een reaktie van de Openbare Bibliotheek te lezen:

DEVENTER – Bestuur en directie van de Openbare Bibliotheek Deventer hebben met ongeloof en ontsteltenis kennis genomen van de recente ontwikkelingen binnen het politiek bestuur van onze stad.
Ze stellen een onvermogen van het politiek bestuur vast om te komen tot de nieuwbouw van het stadhuis en de bibliotheek. ‘Wij hebben gedurende heel veel jaren begrip en geduld opgebracht voor de trage voortgang van een proces waarbij openheid en draagvlak bittere noodzaak is. De politiek bestuurlijke ontwikkelingen van de laatste anderhalf jaar hebben zeker niet bijgedragen aan het versterken van dat draagvlak,’ zo schrijven bestuur en directie in een verklaring. Ze roepen de gemeenteraad op om eensgezindheid zo snel mogelijk alsnog een plan voor een stadskantoor en bibliotheek te realiseren.



Leave a Response