Anna Blaman krijgt (eindelijk) gedenkteken in Rotterdam

annablaman-3.jpg
Van de Rotterdamse schrijfster Anna Blaman (1905-1960) is tot nu toe geen tastbare herinnering te vinden in deze stad.

Na een periode waarin weinig aandacht was voor haar persoon en werk, kwam daar met de viering van haar honderdste geboortejaar in 2005 verandering in. Aan het eind van dat jaar vond in Rotterdam het Anna Blaman Festival plaats, met onder meer een tentoonstelling in het Schielandhuis, dat werd afgesloten met De Nacht Van Blaman.

In mei 2006 vond een veelbesproken reconstructie van het Boekentribunaal plaats getiteld ‘Het Tribunaal: reconstructie van een schandaal’ uitgevoerd door twintig landelijk bekende Rotterdammers en ingeleid door burgemeester Opstelten.

Na afloop van deze reconstructie (verslag) werd aangekondigd dat er een gedenkteken voor Anna Blaman zou komen in de Rotterdamse binnenstad.

annablaman-1.jpg

annablaman-2.jpgVia het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam werd kunstenares Maria Roosen gevraagd een ontwerp te maken voor een gedenkteken. Zij koos voor een motorfiets omdat Anna Blaman regelmatig op dit voertuig werd gezien. In de jaren ’40 was een vrouw op een motor nog een unicum.

Op de foto Anna (rechts, met helm). Foto Letterkundig Museum.

Lokatie
Het was de bedoeling het beeld te plaatsen voor het oude woonhuis van Blaman aan de Vliegerstraat. Er kwam echter zoveel protest van omwonenden, die vreesden voor hangjongeren rond het beeld, dat het CBK besloot een andere plaats te zoeken.

Die plaats is nu gevonden op de Heemraadssingel in Rotterdam-West, pal voor het pand van de Volksuniversiteit.

  • Lees meer over de perikelen rond het beeld in twee artikelen in het AD, dd 19 dec. 2008 en 27 mei 2009.

De officiële onthulling van het beeld zal waarschijnlijk volgend jaar plaats vinden, bij de herdenking van de vijftigste sterfdag van de schrijfster.

Muurschildering
Behalve het standbeeld komt er ook een geschilderd portret van Anna Blaman. Dit portret komt op de muur aan de overkant van het huis waar zij van 1928 tot haar dood in 1960 woonde, samen met haar moeder, zus en zwager.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *